Meglepetés a csillagok között

2018.08.13. 08:50

Megfejtették a Jupiter színes gyűrűinek titkát

Fény derült az úgynevezett jetáramlatok rejtélyére.

A Jupitert, a Naprendszer legnagyobb bolygóját gáz alkotja, többnyire hidrogénből és héliumból áll, és nem rendelkezik a Földéhez hasonló szilárd felszínnel.

A Föld jetjeihez hasonló, számos erős jet (nagy sebességű gázkilövellés) áramlik nyugatról kelet felé a Jupiter légkörében,

ezek ammóniafelhőket szállítanak magukkal. Ezek a felhők a fehér, a vörös, a narancs, a barna és a sárga árnyalataiban játszó, színes gyűrűkként láthatóak. A Földön a jetek szerepet játszanak az időjárás és az éghajlati rendszer alakulásában.

Mostanáig keveset tudtak arról a szakértők, mi történhet a Jupiter felhői alatt.

„A kutatók régóta vitáznak arról, milyen mélyre érnek le a jetáramlatok a Jupiter és más gázóriások felszíne alá, és miért nem láthatóak a Nap felszínén” – mondta el Navid Constantinou, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.

A NASA Juno nevű űrszondája által gyűjtött bizonyítékok szerint ezek a jetek 3000 kilométerrel nyúlnak le a Jupiter felhői alá.

Jeffrey Parker, az amerikai Livermore National Laboratory, a The Astrophysical Journal című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője elmondta, hogy elméletük szerint

a jetáramlatokat egy erős mágneses mező fojtja vissza.

„A Jupiter belsejében lévő gáz mágneses, ezért úgy gondoljuk, hogy elméletünk megmagyarázza, miért mennek ilyen mélyre, a gázóriás felszíne alá a jetáramlatok, mélyebbre azonban már nem” – mondta Parker. A Jupiter légköre alatt nincsenek kontinensek és hegyek, melyek eltorlaszolnák az áramlatok útját – fogalmazott a szakértő.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!