Fogyó hold

2018.07.22. 11:08

Útközben veszett el egy 7 méteres Hold-installáció

Luke Jerram A Hold múzeuma című alkotása útban egy ausztriai fesztiválra tűnt el.

Members of the public admire an illuminated art installation entitled 'Museum of the Moon' which features in the annual 'Light Night Leeds' festival of visual arts in the centre of Leeds, northern England on October 5, 2017. The festival features projections, interactive installations, exhibitions, dance, music and street performances taking place in the centre of the city. / AFP PHOTO / OLI SCARFF

A Holdat mintázó, 7 méter átmérőjű gömböt, amelyet a Zsolnay Fényfesztiválon június végén a magyar közönség is láthatott, Bristolban adták postára. A TNT futárszolgálat vizsgálja az ügyet.

A BBC szerint

a művész bosszantónak és felháborítónak nevezte az esetet, hozzátéve, hogy az elveszett Hold-installáció Európa-szerte számos nyári rendezvény programjában szerepelne.

Bár Luke Jerram honlapja szerint egyszerre több Hold-replika is járja a világot, nincs belőle tartalék példány.

A Hold múzeuma című világító művészeti installációhoz – amely a Bristoli Egyetemmel és brit űrügynökséggel együttműködésben készült – a NASA különlegesen részletes égitestfotóit használta a művész, a belülről megvilágított, gömb formájú szobor minden centimétere öt kilométernek felel meg a Hold tényleges felszínéből.

A BBC cikke kitér arra is, hogy Luke Jerram nemrégiben készült el a Földet ábrázoló hasonló installációjával. A szintén NASA-űrfelvételek felhasználásával készült alkotást a napokban mutatták be egy cheshire-i fesztiválon.

Borítókép: AFP PHOTO / OLI SCARFF/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!