éghajlatváltozás

2018.07.04. 18:30

Lehorgonyzott az Antarktiszról leszakadt gigantikus jéghegy

Az eredetileg 175 kilométer hosszú és helyenként 50 kilométer széles jéghegy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb letört darabja.

Egy évvel azután, hogy leszakadt a Nyugat-Antarktisz Larsen-C parti jégmezejéről egy gigantikus jéghegy, alig mozdult el a helyéről.

„Nem tett meg nagy utat, mivel az elmúlt évben az áramlat és a tengeri jég újra meg újra nekilökte a selfjég, vagyis a gleccserből a tengerbe nyúló parti jégtábla szélének” – mondta Daniela Jansen glaciológus, a bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet tudósa. A jéghegy eddig nagyjából 50 kilométerre távolodott el attól a repedéstől, amelynek mentén levált a selfjégről.

„Úgy tűnik, az északi oldalon zátonyra futott, amelyen már több kisebb jéghegy is megfeneklett. A zátony azonban csak lazán kaphatta el, mert az áramlattal és az apállyal-dagállyal tovább mozog. Jó ideig eltarthat, amíg véglegesen útra kel” – magyarázta Jansen. „Talán a következő antarktiszi nyár idején szabadul el, előbb vagy utóbb észak felé sodródik tovább” – tette hozzá.

A táblajéghegy, amely a tudósoktól az A68 nevet kapta, 2017. július 10. és 12. között szakadt le a selfjégről, egyike az utóbbi évtizedek legnagyobbikának. Amikor a kontinensről letört, 175 kilométer hosszú volt, helyenként 50 kilométer széles. Időközben a széléről már levált néhány jégtömb a műhold- és radarfelvételek tanúsága szerint. „Alakja azonban nem nagyon változott” – mondta Jansen.

Egy évvel ezelőtt a kutatók attól tartottak, hogy a letörésektől hosszú távon az egész Larsen-C szétesik. Az elmúlt két évtizedben az Antarktiszi-félsziget hét selfjege darabolódott fel vagy húzódott vissza, köztük a Larsen-A és Larsen-B.

Ilyenkor a gleccser jégtömege „fékezés nélkül” zúdul a tengerbe, ezzel hozzájárul a vízszint emelkedéséhez.

A maradék Larsen-C selfjég jelenleg stabilnak látszik, ám most is van néhány repedés, amelyet a tudósok továbbra is szemmel tartanak.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!