Ellenállóbb szervezet

2018.07.03. 19:20

Immunbarát vírus? Létezik ilyen is!

Amerikai kutatók egérkísérletekben azonosítottak egy olyan vírust, amely nem gyengíti, hanem erősíti az immunrendszert. Az is kiderült, hogy az idősek strapabíróbbak, mint gondolnánk.

A szakemberek az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) tették közzé tanulmányukat. Az Arizonai Egyetem öregedéskutató központjának tudósai idős emberek immunrendszere megfiatalításának módozatait keresve cytomegalovírussal (CMV) fertőztek meg egereket.

A cytomegalovírusok a herpeszvírusok családjába tartoznak és az emberek több mint felében elterjedtek, főként fiatal korban fertőznek. Mivel nincs rájuk gyógymód, a vírus az érintettek egész életében jelen van, és különösen elterjedt idős korban.

„A CMV-nek általában nincsenek külső tünetei, de együtt kell élnünk vele, mivel nincs rá gyógymód. Immunrendszerünk mindig serény a háttérben, amikor e vírussal van dolga” – magyarázta Megan Smith, az intézet kutatója. „Azt feltételeztük, hogy a CMV az egereket még sebezhetőbbé teszi más fertőzésekre, mivel felhasználja a tartalékokat és folyamatos munkát ad az immunrendszernek” – tette hozzá.

A kutatók meglepetésére amikor listeria baktériummal fertőztek meg egereket, a CMV-t hordozó idős egerek hatékonyabban ellenálltak a fertőzésnek, mint azok, amelyek szervezetében nem volt jelen a cytomegalovírus.

Megvizsgálva az egerek T-sejtjeit, amelyek a fertőzések kivédésére szállnak harcba, a szakemberek különféle T-sejtek megfelelő utánpótlását találták az idős egerek bizonyos csoportjaiban.

„A diverzitás jó. A különböző típusú T-sejtek különböző fertőzésekre reagálnak, minél sokszínűbb T-sejtjeink vannak, annál nagyobb a valószínűsége a fertőzések legyőzésének” – magyarázta Janko Nikolich-Zugich, a kutatóközpont laboratóriumának vezetője.

A tudósok éveken át úgy vélték, hogy a T-sejtek diverzitása az életkorral csökken, és ez az egyik oka annak, hogy az idősek könnyebben fertőződnek meg. Az új tanulmány azonban megmutatta, hogy a T-sejtek szinte ugyanolyan sokszínűek az idős egerekben, mint a fiatalokban.

„Ez a tanulmány azt mutatta, hogy immunrendszerünknek nagyobb a kapacitása idős korban annál, amit korábban gondoltunk.

A jó immunválaszadás képessége létezik idős korban, és a CMV vagy a szervezet válasza a cytomegalovírusra segítheti jól működni ezt a képességet” – mondta Smithey.

A kutatók nem bizonyosak abban, miként erősíti a CMV az immunrendszert, ezt egy külön tanulmányban vizsgálják.

A kutatócsoport célja olyan oltóanyag előállítása, amely javíthatja az idősek immunrendszerét és megvéd a fertőzésektől – olvasható az Arizonai Egyetem honlapján.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Wikimedia / Rhoda Baer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!