Haditechnika

2018.06.07. 10:15

Megkapta a brit királyi légierő első F-35B típusú vadászgépeit

A lopakodó technológiájú gépek az amerikai tengerészgyalogság dél-karolinai támaszpontjáról szálltak fel, és útközben, az Atlanti-óceán felett a brit királyi légierő (RAF) egyik légi utántöltő repülőgépéről töltöttek újra, majd nyolcórás út után a kelet-angliai Norfolkban működő Marham RAF-támaszponton szálltak le.

F-35B is displayed during a friendship event at Iwakuni Air Base in Iwakuni City, Yamaguchi Prefecture on May 5, 2018. The friendship day is an event organized jointly by the U.S. Marine Corps and the Maritime Self-Defense Force, a part of the U.S. Iwakuni Base is opened to the public, exhibitions of military aircraft and air show are held. Everyone can enter the base which cannot usually enter. Visitors can see the U.S. military aircraft and also taste authentic hamburgers and pizzas. This festival has been held only once a year. ( The Yomiuri Shimbun )

Nagy-Britannia összesen 138 F-35-ös vásárlására vállalt kötelezettséget, és közülük 48-at megrendelt a gyártótól, a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és hadiipari csoporttól. A Lockheed Martin tájékoztatása szerint az F-35B változat egy-egy példánya jelenleg 122 millió dollárba kerül.

A típus F-35A változatát a világon először Izrael alkalmazta éles bevetésen. Amikam Norkin vezérezredes, az izraeli légierő parancsnoka a múlt hónapban, egy katonai konferencián felfedte, hogy a gépek két bevetésen is részt vettek, de azt nem részletezte, hogy hol.

Egy F-35B típusú vadászgép az amerikai légierő kötelékéből. Forrás: AFP / The Yomiuri Shimbun

Nagy-Britanniának évek óta most van először ismét olyan harci repülőgépe, amely képes függőleges irányú fel- és leszállásra, és amely repülőgép-hordozóról is bevethető. A pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítását célzó takarékossági program jegyében 2010 óta kivonták a hadrendből és leszerelték a királyi haditengerészet korábbi zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgép-hordozót, több más hadihajóval és a hordozókról helyből felszállni képes Harrier harci gépekkel együtt. Az Ark Royal leszerelése óta Nagy-Britanniának nincs repülőgép-hordozó kapacitása, és a Harrierek kivonása óta, az első F-35-ösök szerda esti megérkezéséig nem voltak helyből felszállni és függőlegesen leszállni képes harci repülőgépei sem.

Jelenleg két új repülőgép-hordozó van építés alatt, a Prince of Wales, valamint a Queen Elizabeth. Az F-35-ösöket majd ezekre telepítik. A Queen Elizabeth hordozót II. Erzsébet királynő már négy éve hivatalosan felavatta a kelet-skóciai Rosyth hajógyárában, de a 70 méter széles, 280 méter hosszú, 65 ezer tonna vízkiszorítású hadihajó csak tavaly kezdte meg a tengeri próbaüzemelést, és várhatóan 2023-ra állhat hadrendbe. Ez a legnagyobb hadihajó, amelyet Nagy-Britanniában a brit királyi haditengerészet számára valaha is építettek. A még épülő Prince of Wales ugyanilyen méretű lesz. A két hajó gyártási költsége egyenként 3,1 milliárd font (1130 milliárd forint).

A Queen Elizabeth repülőgép-hordozó. Forrás: AFP / Ben Stansall

Borítóképünk illusztráció. Rajta az amerikai légierő egyik F-35B típusú harci gépe egy japán légi bemutatón.

Fotó: AFP / The Yomiuri Shimbun

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!