Tutusius

2018.06.11. 14:07

Egyházi vezetőről neveztek el egy kihalt állatot

Kihalt kétéltűfajt neveztek el Desmond Tutu dél-afrikai Nobel-békedíjas anglikán egyházi vezetőről, emberi jogi aktivistáról. A kövülete alapján négylábú, uszonyos, egy méter hosszú Tutusius mintegy 360 millió évvel ezelőtt élt.

Nobel Peace Prize laureate and South African icon Archbishop Desmond Tutu waves as he leaves after attending the unveiling ceremony of the 'Arch for the Arch', as part of his 86th birthday celebrations, at St. George's Cathesral on October 7, 2017, in Cape Town. The Arch for the Arch, represents the 14 chapters of the South African constitution. / AFP PHOTO / GIANLUIGI GUERCIA

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Gianluigi Guercia

A dél-afrikai kormány közlése szerint az egyik legrégebbi ismert kétéltűfaj kapja Fokváros egykori anglikán püspökének nevét.

A Tutusius mellett egy másik újonnan felfedezett fajt is bemutattak Johannesburgban. Sajtóbeszámolók szerint ezek a fajok „úttörők” voltak, mivel a tudományos ismeretek szerint átmenetet jelentettek a vízi és szárazföldi élet között.

„Amikor a hozzájuk illő neveken gondolkodtam, rájöttem, hogy

ezek a négylábú állatok jelentették a kiutat a szinte teljesen oxigén nélküli mocsárból a napfényre. Ez sok szempontból metaforája lehet Desmond Tutu tevékenységének”

- mondta Rob Gess régész.

A 20. század egyik legnagyobb polgárjogi harcosaként Desmond Tutu – Nelson Mandela mellett – nagy szerepet játszott a dél-afrikai fajüldöző rendszer megdöntésében, majd ezután a súlyosan megosztott dél-afrikai társadalom sebeinek gyógyításában.

Nobel-békedíjjal 1984-ben ismerték el apartheidellenes küzdelmét. Tutu jelenleg is a béke és az emberi jogok kiemelkedő harcosa.

Borítókép: Desmond Tutu 2017-ben Fokvárosban

AFP PHOTO / Gianluigi Guercia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!