fajvédelem

2018.04.17. 11:18

Szardínián engedik szabadon az amszterdami állatkert keselyűfiókáit

Az Európában honos keselyűfaj száma a 70-es években kezdett el csökkenni amikor a gazdák mérgeket raktak ki, hogy távol tartsák a ragadozó madarakat.

TORLA Griffon vultures on ground - Pyrenees Spain .

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Oscar Diez

Az Artis állatkert Szardíniára költöztette át az intézményben tavaly áprilisban és májusban világra jött madarakat, amelyek egyelőre egy madárházban élnek a szigeten, hogy legyen idejük hozzászokni az új környezetükhöz – írta a BBC News.

A mostani madarakkal együtt tizenkettőre nőtt azoknak a fakó keselyűknek a száma, amelyek a Life Under Griffon Wings elnevezésű természetvédelmi projekt keretében találtak új otthonra Szardínián.

A most átköltöztetett dögevő madarak egyikét két hím keselyű nevelte fel, amelyek évek óta tartós párkapcsolatban élnek az amszterdami állatkertben.

Az intézmény munkatársai a keselyűröpde padlóján találtak rá tavaly egy tojásra, amelyet először egy keltetőgépbe tettek, majd később áthelyezték a fészekbe, amelyet a két hím közösen épített. A madarak egymást váltva ültek a tojáson, amíg abból ki nem kelt a fióka, majd ugyancsak egymást váltva etették a kicsit a visszaöklendezett táplálékkal. Az állatkertben akkor öt év óta először született keselyűfióka.

A Szardíniára költöztetett másik madarat egy spanyolországi közúti balesetben megsérült pár nevelte fel.

Az intézmény igazgatója, Rembrandt Sutorius személyesen utazott el az északnyugat-szardíniai Porto Conte Természetvédelmi Parkba, hogy elengedje a madarakat, amelyek etetéséről eleinte még a park munkatársai gondoskodnak.

Az Európában honos keselyűk megóvására irányuló erőfeszítések azután láttak napvilágot, hogy a madarak száma csökkenni kezdett az 1970-es években, elsősorban azon mérgezett állati tetemek miatt, amelyeket a gazdák helyeztek ki a földjeikre, hogy megöljék a ragadozókat.

Egy 2013-as madárszámláláskor mindössze 30 keselyűpárt találtak Szardínián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!