kitekintő

2018.02.21. 14:12

Tudja, hogy mi az a tikverőzés? (videó)

A tikverőzés játékának szereplői mindig fiatal fiúk, legények. Kenderszakállas, pirosra festett orrú és szemöldökű, fekete filcből készült álarcot viseltek.

Forrás: feol.hu

Fotó: Pesti Tamás

Régen a játék folyamán házról házra jártak, termékenységvarázslás céljából finoman „elfenekelték” a tyúkokat, és bekormozták a lányokat, fiatal menyecskéket – olvasható a feol.hu oldalán.

A mohai tikverőzés Fejér megye leghíresebb farsangi szokásaként vált ismertté. A résztvevők ruhája rongyos, szalagokkal teleaggatott, kezükben furkósbot. A 8-10 álarcos mellett két fiú lánynak öltözött fel, ők vitték a kosarakat, melyekbe az adományok, bor, tojás és fánk kerültek.

Az idei eseményen rengeteg érdeklődő vett részt a hideg és a havas eső ellenére is. A gyerekek eleinte tartózkodással nézték a hangoskodó, kiabáló tikverőzőket, de amint azok elkezdték őket megkenni hamuval, sikítozva és nevetve próbáltak elmenekülni előlük. Rengeteg fénykép készült a beöltözött maskarásokkal, mindenki büszkén mutatta kormos orrát, arcát.

Jó hangulatban telt az idei tikverőzés, a mohaiak így azt remélik, hogy jövőre még több érdeklődő vesz részt ezen az évszázados és egyedi hagyományon.

Videó: Pesti Tamás, Tringli Alexa, Elekes Gergő, Tóth-Blum Dániel

Borítókép: Mohai tikverőző 2018. február 13-án

feol.hu / Pesti Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!