meglepő

2018.02.06. 06:06

Rájöttek, miért nem kapnak agyrázkódást a harkályok

Gondolta volna, hogy az apró madarak 20-25 km/órás sebességgel is képesek csőrüket a fához ütögetni?

A woodpecker sits on a hazel tree in Munich, Germany, 17 September 2017. Photo: Sven Hoppe/dpa

Az amerikai foci a legdurvább sportok egyike, nem véletlenül védi a játékosokat tetőtől talpig speciális öltözet, ennek ellenére gyakoriak a különböző sérülések és agyrázkódások. Mindez azonban semmi ahhoz képest, amit egy harkály kénytelen elviselni nap, mint nap. Nem hiába foglalkoztatja régóta a tudósokat a kérdés: vajon miért nem károsodik a madár agya?

Nos, a kutatók az évek során számos magyarázattal előrukkoltak, régebben például úgy gondolták, hogy a harkályt csőrkáváinak eltérő hossza, szivacsszerű koponyacsontjai és fejlett nyelvcsontja védi meg a rázkódástól - írja az Origo.

Most azonban a PLOS ONE folyóiratban a chicagói Field Museum kutatói fény derítettek arra, hogy a valóságban ez nem teljesen így van. A madárban ugyanis egy különleges anyag, az úgynevezett tau-fehérje termelődik. Míg azonban ez a fehérje az emberben különböző degeneratív betegségekkel kapcsolódik össze, a harkályoknál éppen ellenkező a helyzet: a tau-fehérje ugyanis burokként öleli körbe a madár agyában lévő idegsejteket, megvédve azokat a károsodástól.

Bár az még nem teljesen világos, pontosan miként védi a harkályok agyát, a tau-fehérje szerepe az embereknél is más megvilágításba került. Elképzelhető ugyanis, hogy a sérülést szenvedő sportolók agyában lévő tau-fehérje szintje nem a kór következménye, hanem éppen ellenkezőleg: védő szerepe van.

Borítókép: Sven Hoppe/dpa /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!