rongálás

2018.02.19. 13:06

Belopózott, majd ellopta az agyagkatona hüvelykujját

A kínai hatóságok azt követelik, hogy szabjanak ki súlyos büntetést arra az amerikai férfira, aki letörte és ellopta egy philadelphiai kiállításról egy 2000 éves kínai agyagkatona hüvelykujját.

Tourists view replicas of terracotta army sculptures of the Terra-cotta Warriors and Horses of Qin Shihuang on display at a temple fair in Luoyang city, central China's Henan province, 11 February 2017. After a theme park in east China's Anhui Province displaying terracotta warriors and horses has denied accusations that it has infringed intellectual property rights, another copycat appeared at a temple fair in Luoyang city, central China's Henan province.

Forrás: AFP/Imaginechina

Fotó: Wen Jie

A 4,5 millió dollár (1,1 milliárd forint) értékű műkincset, amelyet a kínai állam adott kölcsön a philadelphiai Franklin Intézet kiállításához, a 24 éves Michael Rohana rongálta meg – írta meg a BBC News. A férfi tavaly december 21-én egy rendezvényen vett részt az intézetben.

A parti alatt bement a lezárt kiállításra, és szelfit készített magáról az egyik terrakotta harcossal, majd letörte az agyagszobor bal kezének hüvelykujját és zsebre vágta.

A múzeum személyzete csak az ünnepek után, január 8-án vette észre a rongálást és a lopást. Az FBI a Delaware állambeli otthonában megtalálta Rohanát, aki elismerte tettét, és elmondta, hogy a lopott hüvelykujjat egy fiókban rejtette el.

A 2000 éves sértett fél
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: Ludovic Marin

A férfi ellen műkincslopás, műkincsrongálás és lopott műkincs egyik államból a másikba szállítása miatt emeltek vádat, de 15 ezer dollár (3,8 millió forint) óvadék fejében szabadlábra helyezték.

Az ősi agyagkatonákat a kiállítás számára kölcsönző Sanhszi Kulturális Örökségi Központ igazgatója a kínai média jelentése szerint hétfőn „mélyen elítélte” a philadelphiai múzeumot gondatlanságáért, és az amerikai hatóságoktól az elkövető „súlyos megbüntetését” kérte.

Az igazgató hozzátette: a központ két szakértőt küld Philadelphiába, hogy felmérjék a kárt és helyreállítsák a szobrot ez előkerült ujjal. Azt is leszögezte, hogy kártérítést fognak követelni.

A philadelphiai múzeumban március 4-ig megtekinthető 10 agyagkatona a híres kínai agyaghadseregből származik, amely mintegy 8000 életnagyságú agyagkatonából áll. Az agyaghadsereget a Kr. e. 210-ben elhunyt kínai uralkodó, Csin Si Huang-ti készíttette, hogy védelmezzék őt a túlvilágon.

A páratlan hadsereget 1974-ben kínai földművesek fedezték fel Hszian tartományban.

Borítókép: AFP / Imaginechina / Wen Jie

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!