Egyperces

2017.01.04. 14:15

A tudomány megmondja: így kell helyesen kiönteni a ketchupot az üvegből

Dühöngés- és pazarlásmentesen, hatékonyan.

BAMA

Egyetlen, normális, nem túl kicsi, de nem is túl nagy ketchuppöttyre van szükségünk, hogy beletunkoljuk a krumplit. Fogjuk az üveget, nekiálljuk rázogatni, és A, nem jön belőle semmi B, kizúdul az egész piros massza, és hentelős horrorfilmmé változtatjuk vele az asztalt. Megfogadjuk, hogy soha többé nem veszünk üveges paradicsomszószt.

A helyzetet és a frusztrációt mindenki ismeri, de a jövőben nem kell így lennie. A Melbournei Egyetem fizikusa ugyanis tudományos alapon kidolgozta a módszert, amivel ésszerűen, egyszerűen és hatékonyan tudjuk kiszedni a szószt az üvegből, ráadásul annyit, amennyi éppen kell belőle.

Dr. Anthony Strickland kutatást végzett a téma kapcsán, és a következőkre jött rá: a ketchupot egyáltalán nem kellene üvegben tartani, mert nem igazi folyadék, így az ideális környezet számára a műanyagflaska. A ketchup a paradicsom rostjaitól nem folyékony, hanem „puhán szilárd” halmazállapotú, így nem érvényes rá Newton törvénye, azaz sohasem fog az üvegre gyakorolt erőhatásnak megfelelő sebességgel kifolyni a tárolóedényből. Ennyit a dolog hátteréről, jöjjön maga a csodacsinálás.

Az üvegbe zárt ketchupot három lépésben lehet kiszabadítani a palackjából, anélkül, hogy eláztatnák mindent. Először is – megbizonyosodva arról, hogy a kupak rendesen a helyére van csavarva – felfelé irányuló mozdulatokkal össze kell rázni az üveg tartalmát. Ezután meg kell fordítani, és lefelé irányuló mozdulatokkal is össze kell rázni, a művelet közben hirtelen megállva, hogy az üveg nyakába jusson a szósz. Még nem szabad felnyitni: vissza kell fordítani, szájjal fölfelé, csak utána ajánlott lecsavarni a kupakot, majd 45 fokos szögben megdönteni a palackot. Ha még mindig makacskodik a cucc, csak akkor kell óvatosan meglapogatni a palackot, fokozatosan egyre erősebben. Majd gyönyörűséggel telve figyelni, ahogy a piros szósz egyenletesen kicsordul az üveg száján. Beszorulás, kizúdulás és agyvérzés nélkül, pontosan annyit vehetünk belőle, amennyi kell.

Vagy maradhatunk a műanyagflakonos verziónál.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!