Egyperces

2016.11.16. 12:30

Megválasztották az év szavát, amit könnyen lehet, hogy ön még nem is hallott

Dobpergés: az oxfordi angol szótár szerint a posztigazság, vagyis a post-truth lett az év szava 2016-ban. A kifejezésben a "politikával terhelt" elmúlt 12 hónap tükröződik - számolt be róla a BBC híroldala.

BAMA

De mit is jelent a posztigazság? Amikor a politikai véleményformálásban az objektív tények kevésbé számítanak, mint az érzelmes szólamok. A győztes szó kiválasztásának előzménye a júniusi Brexit és a novemberi amerikai elnökválasztás.

A "posztigazság politikája" kifejezéshez kapcsolódó szó olyan, szintén politikai tartalmú vetélytársait előzte meg, mint a Brexit-párti (Brexiteer) vagy az alt-right, ami az alternatív jobboldat jelenti.

A győztest az elmúlt év meghatározó társadalmi, kulturális, politikai, gazdasági és technológiai folyamatait és eseményeit tükröző szavak szűkített listájáról választották ki.

Az oxfordi angol szótár szerint a posztigazságot először 1992-ben használták, gyakorisága az előző évhez képest kétezer százalékkal nőtt abban az időszakban, amikor a britek uniós kilépéséről szóló népszavazás és az amerikai elnökválasztás és kampányaik folytak - írja az MTI.

"A közösségi média hírforrássá válása és a intézményektől származó tények iránti növekvő bizalmatlanság idején a posztigazság teret nyert a nyelvben: láttuk, hogy mekkorát ugrott az előfordulási gyakorisága júniusban, a Brexit-kampány alatt és júliusban, amikor Donald Trump republikánus elnökjelöltté vált. Mivel a kifejezés használata nem mutat csökkenést, nem lennék meglepve, ha a posztigazság korunk meghatározó szavává válna" - mondta Casper Grathwohl, az oxfordi angol szótár munkatársa.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!