Egyperces

2016.11.29. 15:55

Az elmúlt évszázad legnagyszerűbb angliai régészeti leletére bukkantak

A páratlan szépségű, gigantikus méretű bronzkori aranyláncot egy fémkereső egy szántóföldön találta az angliai Cambridgeshire grófságban.

BAMA

A régészeti hatóságok nem hozták nyilvánosságra sem a lelet megtalálójának kilétét, sem felfedezésének pontos helyét. Annyi biztos, hogy valahol a híres bronzkori angliai falutól, Must farmtól mintegy 80 kilométerre bukkantak rá - írja az MTI.

A lánc 730 gramm tiszta aranyból készült több mint háromezer éve, kidolgozása pedig igen hasonlít a közeli Grunty Fenben 1844-ben talált leletre, amelyet ma már a Cambridge-i Egyetem régészeti múzeumában őriznek.

"A bronzkori Kelet-Angliában sok érdekes dolgot műveltek, de régóta nem találtunk olyan meglehetősen súlyos tárgyat, mint a mostani" - idézte Neil Wilkint, a British Museum bronzkori Európa részlegének kurátorát a The Guardian brit napilap honlapja, amelyet fotón is bemutatta a leletet.

Az aranyláncokat általában nyakláncként hordták, de a hosszabbaket övként is viselték. Ám Wilkin kiderítette, hogy ez a lánc még az extra nagyméretű férfi nadrágok derékbőségénél is hosszabb.  A szakember szerint soha nem találtak ilyen tárgyat halott ember maradványainál, így az nyilvánvalóan az élettel volt kapcsolatban.

A régész annak a véleményének is hangot adott, hogy akár egy törzs is kölcsönadhatta azt védelmet biztosítandó egy várandóssága késői szakaszában lévő nőnek. Azt is lehetségesnek tartja, hogy a páratlan tárgy egy áldozati állatot díszíthetett. "Éppen illik egy kecskére vagy egy juhra" - magyarázta.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!