Egyperces

2016.09.08. 15:12

Uram, ön büdös? Egyen kevesebb szénhidrátot!

Szoros összefüggést tárt fel egy tanulmány a testszag és a fokozott szénhidrátfogyasztás között.

BAMA

Tudományos bizonyítékok nélkül is mindenki tisztában van azzal, hogy egyes ételektől és italoktól jobban büdösödünk, mint másoktól. A fokhagyma szép, a fokhagyma jó, a fokhagymával meg vagyunk elégedve – csak a szájszagunk lesz tőle nukleáris. A fűszeres, zsíros kaják már a verejtékünket büdösítik tovább, és persze ott vannak az alkoholok: egy átpálinkázott éjszaka után nem csak a fejünk hasogat, de a kipárolgásunk is. Ezekhez a népi bölcsességekhez most új, immár tudományosan igazolt összefüggést csaphatunk hozzá.

Egy, az Evolution of Human Behavior-ban közölt új tanulmány szerint a testszagunk még annál is jobban függ az étrendünktől, mint eddig gondoltuk. A Sidney-i Macquarie Egyetem pszichológia tanszéke kutatást végzett, mely során olyan férfiakat trombitáltak össze, akik az átlagosnál több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, meg olyanokat, akik étrendjében ezek a falatok kevesebbszer fordulnak elő. Aztán verejtékmintát vettek tőlük, amit nőkkel szagoltattak meg, akiknek pedig értékelniük kellett a kipárolgásokat.

Az eredmények jelentős összefüggést mutattak az elfogyasztott zöldség-gyümölcs mennyisége és a kellemesebb testszag között. Ez eddig nem meglepő, ami viszont újdonság, az a másik oldal. Az „erősebb, kevésbé kellemes” testszagot nem a fokhagyma- vagy a húsalapú diéta okozta. Hanem a magas szénhidrátfogyasztás.

Ez nem csak a szemétkaja rajongóinak rossz hír, hanem az egészségesen étkezőknek is, mert kedvenc ételeik között találunk olyanokat is, melyek rogyásig vannak pakolva szénhidráttal. Ilyen például a barnacukor, a rizs, a méz és a sárgabarack is. Persze ezeknek sokkal több kedvező élettani hatása van, mint amiről néhány fintor miatt érdemes lenne lemondani, és az is igaz, hogy egészségügyi megfontolásból viszonylag kevesen szokták merőkanállal enni a mézet.

Viszont most már nem csak a hízás ellenérvével lehet eltanácsolni a férfiakat attól a második kazal sült krumplitól. Valószínűleg ugyanez áll a nőkre is, de azt még nem bizonyítja kutatás – amíg ezt az oldalt is meg nem vizsgálják a tudósok, addig elégedjünk meg a józan paraszti ész sugallatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!