Egyperces

2016.08.29. 12:26

Újra teljes életet él a tűzoltó, akinek át kellett ültetni az arcát

Patrick Hardison rendkívül súlyos égési sérüléseket szenvedett, emiatt egy éve át kellett ültetni az arcát. Teste befogadta az új szöveteket, a férfi most már úgy él, mint balesete előtt.

BAMA

„Biztos arra vagytok kíváncsiak mind, hogy hogyan érzem magam. Nos, boldogan mondhatom, remekül érzem magam. Szeretem azt mondani az embereknek, hogy ugyanaz a jó öreg Pat vagyok.” - kezdte mondandóját Patrick Hardison azon a sajtókonferencián, melyet a New York-i Langon Medical Centerben tartottak, ott, ahol a férfi egy évvel ezelőtt új arcot kapott.

De Hardison sokáig nem a „jó öreg Pat” volt. A most 42 éves Mississippi-i lakos egykor tűzoltóként dolgozott, és 2001-ben szörnyű égési sérüléseket szenvedett. Tulajdonképpen eltűnt az egész arca, és a helyére olyan dolog került, melyet az idegenek döbbenten, a gyerekek pedig félve figyeltek. Hardisont több mint egy évtizedes, takarékon élt életet követően 2015 augusztusában műtötték meg. Máig ez a világ legkiterjedtebb arcátültetése.

A baleset és a műtét közti idő keservesen telt a férfi számára. Nem kapott rendesen levegőt a száján és az orrán, ezért egy csövet kellett ledugni a légcsövébe. A száját még kinyitni sem tudta, így az étkezést is csővel kellett megoldania. A fülei leégtek, hallókészülékkel hallott, szemhéja nem volt, így a látása is gyors ütemben romlani kezdett, és aludni sem tudott rendesen. A műtétet tavaly nyáron több mint száz sebész végezte, huszonhat órán át tartott, és egy évig készültek rá.

Szintén egy év a legkockázatosabb idő a műtét után, ekkor a legvalószínűbb, hogy a páciens teste elutasítja az idegen szövetet. Hardison teste viszont nagyon jól válaszolt, nem lökte ki a vendégarcot. Ez részben annak köszönhető, hogy a férfi nagyon szigorúan betartja az orvosi utasításokat, óvatosan merészkedik a napfényre, és mindig szedi a gyógyszereit, melyek adagját éppen ezért most jelentősen csökkenteni is kellett. A siker másik oka az, hogy nagyon alaposan választottak neki donort, stimmelt a bőr árnyalata és a vércsoport is.

Hardison az elmúlt évben a lehetőségeihez mérten igyekezett bepótolni a kiesett időt. Mivel ismét vannak szemhéjai, a látása javulni kezdett, és most már újra tud vezetni is. Már tud normálisan enni, felszedett tizennégy kilót. Gyerekeit elvitte a Disney Worldbe, és tizenöt év után először együtt mentek úszni. Most már azon gondolkodik, mikor tudna újra munkába állni. Szeretne motivációs beszédeket tartani azoknak, akik hasonló sérüléseket szenvedtek.

Az arcátültetés óta négy kisebb beavatkozásra volt szükség, rendbe tették a férfi szemhéjait és a száját, valamint eltávolították a csöveket, melyeken keresztül Hardison lélegzett és táplálkozott. A szervezet még mindig elutasíthatja a szöveteket, de az orvosok azt mondják, most már sokkal kisebb ennek a valószínűsége, mint az első évben. A következő években még jön néhány apróbb korrekciós műtét, de Hardison már túl van a nehezén.

„Évekkel ezelőtt semmi reményem nem volt, hogy bármilyen más életet élhessek, mint amim van. Most van reményem, ez csodálatos, már nem is gondoltam arra, hogy lesz még valaha. Most, hogy van, most már remélem, segíthetek a veteránoknak, és megmutathatom nekik, hogy az élet jobb lesz.” - mondta Hardison a konferencián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!