Egyperces

2016.08.10. 11:34

Száz ember lakja a kínai óriásbarlangot, ahová még egy kosárpálya is befért

Zhongdong lehet a világ egyetlen barlangfaluja.

BAMA

Száz ember tölti a mindennapjait egy 1800 méterrel a tengerszint felett fekvő természetes barlangban – ez nem valami szerencsétlenség következménye, ők ott laknak. Kína Kujcsou tartományában található a Zhongdong barlangfalu, mely valószínűleg egyedülálló jelenség a világon.

Nincs könnyű dolga a lakosoknak: bekötőút híján egy órás hegymászással érhető csak el az otthonuk, de a gyerekeknek ennek a dupláját kell gyalogolnia minden reggel, hogy beülhessenek a legközelebbi település iskolapadjába. Van még nagyobb táv is: a felnőttek 15 kilométert sétálnak a legközelebbi piacra, hogy megejtsék a heti bevásárlást.

Egyébként Zhongdongnak is volt iskolája, de azt a kormány 2011-ben bezáratta, azzal a felkiáltással, hogy „A kínai nem a barlanglakók társadalma!” Így festett a suli:

Csak fizikailag közel teljes az elszigeteltség, mert a barlangfaluban van tévé, és a lakók időnként hozzájutnak újságokhoz is. És van kosárlabdapálya, hogy a gyerekek a napi négy óra gyalogos ingázás után még le tudjanak vezetni egy kicsit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!