Egészség

2006.11.09. 14:17

A penészgomba és a nedves környezet asztmát okozhat

Az allergiára hajlamos kisgyermekeknél fellépő, sorozatosan visszatérő ziháló köhögés kiváltó okai főként a penészgomba és a tartós nedvesség jelenléte a lakókörnyezeten belül, állítja egy frissen készült tanulmány.

www.orvostkeresek.hu

Az eddigi vizsgálatok főként a háziporatka, allergiát kiváltó szerepére irányultak. Az Annals of Allergy, Asthma, and Immunology folyóiratban közölt kutatásban azonban a University of Cincinnati orvosai a penészgomba, a lakásban található nedvesség allergia keltő szerepét figyelték meg a háziporatka jelenlétének együttes nyomon követésével.

Allergiás szülők és gyermekeik segítségével végzett vizsgálatban kutatók a résztvevőknél tett látogatás során, a gyermekek 8 hónapos korában felmérést készítettek a lakásban található penészgomba és nedves falak jelenlétéről, illetve elvégezték a háziporatka szintjének mérését.

Az otthonokban készült felmérések alapján elmondható, hogy a lakások 51 százalékában található közepes mértékű vizesedés, vagy penészgomba. 5 százalékuknál a probléma jelentős mértékű. A lakások csupán 16 százalékánál mértek olyan magas háziporatka szintet, amely allergiás reakciót okozhatott volna.

A 640 résztvevő gyermek átlagosan 13 hónapos korában orvosi vizsgálaton esett át. A látogatás során elkészült a gyermekek kórtörténetének felvétele, beleértve az esetleges ziháló légzés jelentkezését. Készült a lehetséges ételallergiákat és 15 közismert levegőben található allergént kiszűrő bőrteszt.

A visszatérő ziháló légzés kockázata egyértelműen azokban a családokban volt a legnagyobb, ahol a legnagyobb mértékű vizesedést, nedvesedést tapasztalták, illetve a penészgomba előfordult a lakáson belül.

Ezzel szemben nehéz légzést a legkisebb mértékben okozott a háziporatka jelenléte.

A hír alapjául a „Mold, water damage linked to wheezing in infants” cikk szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!