betyárok, bástyák, vitézek

2020.10.15. 16:59

Ismerd meg közelebbről a megyék fantázianeveit

Bács-Kiskun Betyároktól a Zalai Íjászokig, avagy honnan származnak a megyék fantázianevei.

A világ legnézettebb sportcsapatai büszkélkedhetnek egy könnyen megjegyezhető, jól hangzó fantázianévvel, amely elkülöníti őket a vetélytársaktól, valamint feleleveníti a történelmi hagyományokat. Jó példa erre az egyesült államokbeli major sportok mezőnye, ahol senki nem lepődik már meg azon, hogy nem egyszerűen Cleveland csap össze Bostonnal, hanem a Cavaliers (Lovagok) meccsel a Celticsszel (Keltákkal).

Az elnevezések megjelennek a csapatok logóin, mezein és arénáiban egyaránt. Hasonlóval találkozhattok a Megyék Csatája – Országos E-sport Versenyen, ahol az egyes megyék, valamint Budapest kapta meg a fantázianevét. Ezeket ismerheted meg közelebbről!

Bács-Kiskun Betyárok

Az alföldi betyárok népi hősökké váltak az elmúlt két évszázadban, a törvényen kívüli életstílusukat, a természetközeli felfogásukat több nagy magyar író beleszőtte munkásságába.

Baranyai Bástyák

A vármegyei múltra utal a hatalmas ezüstbástya, amelyen a hatalmas szőlőfürtöt cipelő alakok utalnak a Bibliai Kánaánra. A bőséget, termékenységet és gazdasági virágzást szimbolizálják a jellegzetes motívumok.

Békési Oroszlánok

Ezüstszablyát tart a kezében a hatalmas oroszlán, miközben vörös nyelvét kinyújtva tekint fel a Szent Koronára. A harcosságot emeli ki ez a motívum, a bal oldali zöld mezőben három ezüst sáv található, ezek a Fehér-, a Sebes- és a Fekete-Köröst szimbolizálják.

Borsodi Sólymok

A címer jobb felső mezejében található egy ezüstsólyom, fején a háromágú arany leveleskorona.

Csongrádi Turulok

A hatalmas, jobbra tekintő fekete turulmadár a Csanád nemzetséget szimbolizálja.

Fejér Megyei Királyok

A címeren Szent István felajánlja a Szent Koronát, a Jogart és a Kardot, azaz a koronázási jelképeket Szűz Máriának és Jézusnak.

Győri Ezüst Páncélosok

A bal oldali pajzsmezőben a hajdani Sopron vármegye leegyszerűsített címerképe helyezkedik el. Ez egy ezüstpáncélú lovagot ábrázol, aki vívópózt vett fel.

Hajdúsági Sárkányok

A farkát a nyakára háromszorosan rátekerő aranysárkány látható, ez a szimbólum a Hajdú megyét jelképezi. Érdekesség, hogy a címert Bocskai István negyed évezreddel a vármegye alapítása előtt már részletesen leírta.

Hevesi Gólyák

A fél lábon álló fehér gólya szájában kígyót, karmai között szőlővenyigét tart. A címer utal a terület termékenységére, a mocsaras vidékekre, a borkultúrára, de a gyógyvizek és a bányászat fontossága is kiolvasható belőle.

Jászsági Lovas Vitézek

Az alán eredetű jászok kiváltságolt etnikum lévén a királynak elsősorban katonai szolgálattal tartoztak, ezt jelképezi a vágtázó lovas vitéz, jobbjában az úgynevezett Lehel-kürttel, amelyet tucatnyi jász település felvésett a címerébe.

Komáromi Ezüst Vitézek

Az ezüstpáncélos vitéz ezüstkardjával fékezi meg a barna medvét. A két címerpajzs Komárom és Esztergom vármegyéket jelképezi.

Nógrádi Tollas Vitézek

A pajzson ezüstpáncélba öltözött vitéz áll, sisakja ezüst, önvédővel ellátott, forgójából zöld és vörös strucctollak csüngnek, tarajos sarkantyúi szintén ezüstösek.

Pesti Arany Oroszlánok

A pajzsmezőben aranyoroszlán ágaskodik, jobb mellső mancsával háromágú, nyitott, arany leveleskoronát, baljában kereszttel díszített arany országalmát tart. A címer többször változott, utoljára 1949-50-ben, amikor elcsatolták Pest megyétől Soltot és a Kiskunságot.

Somogyi Sasok

A sisakdísz sasmadarának előképe a morva őrgrófság címerállata (eredetiben vörössel és arannyal sakkozott), amely valószínűleg arra utal, hogy a megye követsége (vagy maga a címerért folyamodó temesi főispán) már morva területen csatlakozott a koronázására Prágából érkező királyhoz.

Szabolcsi Medvék

Bereg megyét jelképezi a baloldali pajzs, amelynek harmadik mezejében balra forduló és jobb mancsát emelő, aranymedve áll lebegve. Ez utal a beregi tölgyesekre, ahol számos medve élt a trianoni átrendeződés előtti időkben.

Tolnai Hercegek

Szent István jobbján az ifjú Szent Imre herceg áll, kezében ezüstliliomokkal. A vármegyét Szent István uralkodása idején alapították, ezért jelenik meg rajta az első magyar király és fia.

Vas Megyei Struccok

Az ezüstbástyán egy csőrében ezüstpatkót tartó strucc alakja bontakozik ki. Ez a szimbólum kifejezetten az Anjou-korra utal.

Veszprémi Várvédők

A címerkép a vármegye történetét idézi fel, melyben a püspöki székhelynek és erősségének kiemelt szerep jutott. A zöldellő tölgyág a Veszprém megyében meghatározó természeti tájat, a Bakony hegységet szimbolizálja.

Zalai Íjászok

Az ezüst pólya, a rajta lebegő fekete nyílvesszővel a megyének nevet adó Zala folyót, illetve annak nyugat-keleti folyásirányát jelképezi.

Budapesti Griffek

A Pestet és Budát jelképező, Dunát mintázó ezüstsávval osztott címert mindkét oldalról egy-egy arany griffmadár tartja.

Ne feledjétek, hogy folyamatosan tudtok regisztrálni a Megyék Csatája – Országos E-sport Verseny FIFA 21 tornájára. Nevezni a megyekcsataja.hu oldalon tudtok, ahol további részleteket tudhattok meg a versenyről!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!