Járvány

2020.07.03. 10:12

Visszarendeződött az adatforgalom a járvány előtti szintre

A járványhelyzet első heteiben kiugró forgalom mára normalizálódott, és csupán akkora a növekedés hang- és adatforgalom esetében is, amekkora az elmúlt években tapasztalható tendencia alapján előre jelezhető volt.

Forrás: Shutterstock

A veszélyhelyzet alatt sokan home office-ban dolgoztak, ami nagymértékben megnövelte a háztartások hívás- és adatforgalmát. Ehhez a távoktatás is nagyban hozzájárult, a szolgáltatók folyamatos bővítésekkel igyekeztek kiszolgálni a lakossági igényeket.

A megkérdezett távközlési cégek szerint mára azonban visszarendeződött a forgalom a járványhelyzet előtti szintre.

„A koronavírus-járvány miatt tavasszal tapasztalt, megnövekedett hálózati forgalomhoz képest mára a hanghívások és az adatforgalom terén egyaránt visszaesést látunk. Ezzel együtt azonban most is megfigyelhető az a tendencia, hogy a felhasználók évről évre több adatot használnak. A tavalyi év azonos időszakához képest 30 százalékot nőtt a forgalom, ez a bővülés megfelel a korábbi évek trendjének” – közölte a Világgazdaság kérdésére a Telenor Magyarország.

A Vodafone sajtóosztálya a lapot arról tájékoztatta, hogy az elmúlt hetekben – a távmunkából való visszaállás és az iskolai nyári szünet kezdeti időszakában – nem tapasztaltak szignifikáns változást a hívás- és az adatforgalmat illetően.

A hanghívások alapvetően stagnáló adatokat mutatnak.

A vírus megjelenésekor hirtelen és erőteljesen megnövekedett forgalomhoz képest azonban nagymértékű, 30 százalékos a csökkenés, vagyis alapvetően a hívás- és az adatforgalom is visszaállt a szokásos éves növekedési tempójára. Ezt mutatja az is, hogy a Vodafone-nál az adatforgalom folyamatos emelkedésben volt az elmúlt néhány hétben is – az előző év azonos időszakához képest a beszédforgalom 5, az adatforgalom csaknem 40 százalékkal nőtt.

A Magyar Telekom adataiból azt látható, hogy mostanra a mobil- és a vezetékes hangforgalom nagyjából visszaállt a járvány kitörése előtti szintre. A mobil-adatforgalom tekintetében a február végi referenciaponthoz képest 13-15 százalékos növekedés látható, ehhez hozzájárul az adathasználat szokásos éves növekedési tendenciája, várakozásaink szerint ez az érték az elkövetkező időszakban növekedni fog.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!