Vigyázat, kártevő!

2021.02.09. 18:00

Vírusos a sokak által használt mobilapp: azonnal töröljük!

Az utolsó frissítésével fertőzi meg a felhasználók androidos mobilját egy eddig ártalmatlannak tűnő alkalmazás.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Különös jelenségre hívták fel december végén a Malwarebytes figyelmét fórumozók. Úgy tapasztalták, hogy az okostelefon alapértelmezett böngészője minden ok nélkül megnyit hirdetési oldalakat. Igazán fura az volt, hogy nem telepítettek egyetlen új alkalmazást sem, magyarul

régi app kezdett el rosszindulatúan működni.

Egy Anon00 nicknevű felhasználó fedezte fel, hogy

a bűnös egy régi, évek óta megbízhatóan működő app, a Barcode Scanner vonalkód-leolvasó.

Ezt a nálunk is használatos alkalmazást 10 000 000+ alkalommal telepítették a Google Play Áruházból, így senki sem gondolt volna arra, hogy december 4-én minden előzmény nélkül, váratlanul kártékonnyá válik.

A Malwarebytes értesítése alapján a Google eltávolította a Play Áruházból, az eredeti címén már nem érhető el.

Mi történhetett?

A Google Play ingyenes alkalmazásainak többsége tartalmaz valamilyen alkalmazáson belüli hirdetést. Ezt úgy oldják meg a fejlesztők, hogy az alkalmazás kódjába felvesznek egy hirdetési SDK-t. (A fizetős verziók egyszerűen nem tartalmazzák ezt az SDK-t.)

A hirdetési SDK-k különböző külső vállalatoktól származhatnak, és bevételi forrást jelenthetnek az alkalmazásfejlesztő számára, a felhasználók pedig cserébe ingyenes alkalmazást kapnak.

A Barcode Scanner agresszivitása ezen messze túllépett: rosszindulatú kódot írtak (került?) a program frissítésébe.

Kézzel kell törölni, mert attól, hogy a Google eltávolította az áruházából, a kártevő (Trojan.HiddenAds.AdQR) a mobilokon még ottmarad.

Újabb példa, hogy érdemes vírusirtót futtatni a telefonon még akkor is, ha nem használjuk a mobilt aggályos helyek felkeresésére, s – reményeink szerint – csakis bevált, ártalmatlan applikációkat tartunk rajta.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!