Magához tért a piac

2021.05.29. 15:00

Világszerte egyre több okostelefont adnak el

Tavalyhoz képest az idén 7,7 százalékkal több, 1 milliárd 380 millió okostelefont adhatnak el a gyártók világszerte – véli az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Forrás: Shutterstock

Az IDC honlapján szereplő jelentés szerint,

a növekmény 2015 óta a legnagyobb lehet

és felülmúlja az IDC korábbi, 5,5 százalékos bővülésre vonatkozó előrejelzését.

A piackutató szerint a kedvező trend jövőre is folytatódik,

amikor az eladások 3,8 százalékkal, 1 milliárd 430 millió készülékre nőnek.

Globálisan különösen az 5G rendszerű mobilkészülékek iránt nő a kereslet, a feltörekvő piacokon viszont a 4G-s telefonok lesznek a legkeresettebbek a koronavírus-járvány miatti tavalyi visszaesés után.

A jelentés szerint számos ágazatban aggodalmat vált ki a félvezetők globális hiánya, ugyanakkor a deficit hatása jóval kisebb az okostelefon-gyártók esetében.

Az IDC előrejelzése szerint az

idén 12 százalékkal 456 dollárra csökken az Android operációs rendszerű 5G telefonok átlagos készülékára, jövőre pedig 400 dollárra esik.

Idén az 5G-s telefonok legnagyobb piaca Kína lesz, mintegy 50 százalékos részesedéssel, amelyet az Egyesült Államok követ 16 százalékkal. Nyugat-Európa, valamint az ázsiai- és csendes-óceáni térség együttes piaci részesedése (Kína és Japán nélkül) 23,1 százalék lesz.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!