Információ több dimenzióban

2019.08.14. 12:00

Vegyészek fejlesztettek Rubik-kockát – adattárolásra

Az amerikai és kínai vegyészek által készített színes struktúra hidrogél kockákból áll.

Forrás: Shutterstock

Ezek alakra ugyanolyanok és ugyanúgy működnek, mint a valódi Rubik-kocka. A kutatók hangsúlyozzák, hogy

nem játék céljára készítették, információk tárolásának és detektálásának új útjait keresik.

A játékkockához hasonlóan ez a szerkezet is tartalmaz forgatható önálló oszlopokat és oldallapokat, ám a merev Rubik-kockával ellentétben ezt önkötő hidrogélből alkották meg, egy olyan vizenyős polimeranyagból, amely képes nagy mennyiségű víz felszívására és új kémiai kötések kialakítására, amikor a régi kötések megszakadnak.

A polimerek olyan kémiai vegyületek, amelyek nagyszámú, egy vagy többfajta azonos típusú atomcsoportból, úgynevezett monomer egységből épülnek fel, és ezeket az építőelemeket primer kémiai kötések kapcsolják össze. Elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak.

„Gondoljunk csak a QR-kódra, amely fekete és fehér pixelek mintázata egy kétdimenziós felületen, és amelyet információtárolásra használnak.

Keressük

az információtárolás lehetőségeit színes mintázatokban és három dimenzióban,

ami elméletileg jóval nagyobb információsűrűséghez vezethet el” – idézte Jonathan Sessler professzort, az Advanced Materials című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudmányos-ismeretterjesztő hírportál.

Matematikusok bizonyították, hogy összetettsége miatt összesen 43 252 003 274 489 856 000-féle (negyvenháromtrillió-kétszázötvenkétbilliárd-hárombillió-kétszázhetvennégymiliárd-négyszáznyolcvankilencmillió-nyolcszázötvenhatezer; kb. 4,3.1019) Rubik kockaállás hozható létre, ami azt sugallja, hogy egytlen kocka hatalams mennyiségű információt képes tárolni.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!