Leszolgálta idejét

2021.07.27. 09:34

Űrtemetőbe süllyesztették a a Nemzetközi Űrállomás egyik modulját

Elsüllyesztették a Csendes-óceánba a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgált orosz Pirsz kutatómodulját – közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) hétfőn.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hétvégén lecsatlakoztatott modult egy teherűrhajó segítségével irányították az új-zélandi fővárostól, Wellingtontól több mint 3000 kilométerre található csendes-óceáni térségbe, amely űrhajótemetőként ismert.

This morning the Pirs docking compartment, with the attached Progress 77 spacecraft, separated from the Space Station that had been its home for the past 20 years. pic.twitter.com/3nK0xB6SZY

— International Space Station (@Space_Station) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">July 26, 2021

A Pirsz (Kikötő) modult a szintén orosz Nauka (Tudomány) fogja váltani,

amelyet a múlt héten indítottak egy hordozórakéta fedélzetén az ISS-hez. A tervek szerint csütörtökön fog az űrállomás orosz részéhez csatlakozni.

A Nauka többfunkciós kutatómodult eredetileg már 2007-ben üzembe akarták állítani, de különböző fennakadások miatt ezt el kellett halasztani. A Nauka tudományos kísérletek mellett legénységi szállásként is működik.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!