Felkészülés az orvoshoz

2021.07.30. 06:00

Új magyar applikáció segíti a betegeket

A magyarok 92 százaléka nem, vagy csak nagyon röviden készül fel az orvossal történő találkozásra, közel ötödük pedig soha nem jár szűrővizsgálatokra.

Forrás: Shutterstock

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) országos közvéleménykutatásából kiderül, hogy

a megkérdezettek több mint harmada egészségügyi problémájával a koronavírus-járvány alatt inkább nem keresett fel szakembert, azt későbbre halasztotta.

Az egészségügyi tájékozottságot vizsgáló felmérés eredményei alapján alapvetően az orvosunkra hagyatkozunk, azonban az sem ritka, hogy az interneten próbáljuk megfejteni kézhez kapott leleteinket.

Hogy tudatosabban készüljünk az orvostalálkozókra, tájékozottabbak legyünk egészségügyi kérdésekben és személyre szabottan megismerjük a szükséges szűrővizsgálatokat, hazai szakemberek bevonásával új mobiltelefonos applikációt fejlesztettek.

A Tájékozottbeteg alkalmazás Android és iOS telefonokra is letölthető.

Az egészségünkre is jelentős hatással van, hogy mennyire vagyunk tájékozottak például az ajánlott szűrővizsgálatokkal kapcsolatban, mit gondolunk egyes betegségekről, és alaposan felkészülünk-e az orvossal történő találkozásokra.

A Tájékozottbeteg applikáció

segít alaposan felkészülni az orvosunkkal történő találkozásra:

  • az applikációban található speciális űrlap előzetesen segít átgondolni a felmerülő kérdéseket, amelyeket – az azokra kapott válaszokkal, a szedett gyógyszerekkel és a következő találkozó időpontjával együtt – el is menthetünk,
  • az űrlapot emailben elküldhetjük vagy kinyomtathatjuk, és a találkozóra magunkkal vihetjük.
  • Összesíti a kor alapján ajánlott, személyre szabható szűrővizsgálatokat, amelyeket vizsgálatonként a naptárunkba is elmenthetünk. Ezen felül tartalmaz:

  • laborlelet értelemző szótárt,
  • különböző betegségekkel kapcsolatos tényeket és tévhiteket,
  • a magyar onkológiai betegút állomásait a tünetek jelentkezésétől, illetve a szűréstől kezdve a gyógyult beteg utánkövetéséig,
  • valamint gyermekkori és felnőttkori védőoltásokkal kapcsolatos információkat.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!