Magyar versenyhatóság

2021.06.16. 17:20

Tisztességtelen lehet a Wish webáruház akciózása

A hazánkban is erős játékos Wish online piacterének vizsgálatába kezdett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), ugyanis a népszerű áruház ár- és kedvezményfeltüntetési rendszere vélhetően tisztességtelen.

Forrás: Shutterstock

A versenyhatóság vizsgálatot indított az amerikai Wish webáruház európai működtetőjével, a holland ContextLogic B.V-vel szemben. A GVH ugyanis azt valószínűsíti, hogy a Magyarországon is jelentős számú felhasználóval rendelkező e-kereskedelmi platform

akciótartási gyakorlata a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütközik.

A Wish az eladókat és a fogyasztókat összekötő, online piactérként működik, és hazánkban is népszerű: egy tavalyi felmérés alapján

a magyar fogyasztók harmadik legkedveltebb külföldi webáruháza.

A nemzeti versenyhatóság szerint azonban az üzemeltető feltételezhetően nem az elvárható szakmai gondossággal jár el a platform ár- és kedvezményfeltüntetési gyakorlatának kialakítása és ellenőrzése során.

A GVH gyanúja szerint bizonyos árak feltehetően valótlanok a piactéren, azaz a termékek az adott áron ténylegesen nem vásárolhatóak meg a platformon; egyes, jelentős kedvezménnyel kínált termékek eredeti árait pedig a webáruház korábban vélhetően sosem alkalmazta.

Szintén megtévesztőek lehetnek a visszaszámláló órával párosuló, néhány percig kedvezményt ígérő „azonnali ajánlatok” – ugyanis a fogyasztókat sürgető határidő lejárta valószínűleg semmilyen tényleges hatással nincs sem termék árára, sem az elérhetőségére. A vizsgálat emellett kitér egyes, hangsúlyosan megjelenő termékjellemzők megalapozottságára is: például

a kiemelten feltüntetett, magas karátszám az esetenként néhány száz forintos ékszereknél.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette, közölte a hatóság. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!