Így védekezzünk

2019.04.03. 12:00

Tévésorozatokkal terjesztenek vírusokat – erre kell figyelni

Főként – de nem csak – a Trónok harca, a The Walking Dead és A zöld íjász új epizódjait használják a rosszindulatú programok terjesztésére.

Napjaink egyik legnépszerűbb szórakozási alternatíváját a sorozatok nyújtják, viszont a torrentezés, az online streaming és a digitális terjesztés egyéb módszerei miatt gyakori a szerzői jog megsértése.

Számos régióban már illegális csatornákon, torrent-trackereken és illegális streaming platformokon is hozzá lehet jutni ezekhez. A legális forrásoktól eltérően, a torrent-trackerek és a megosztó hely szerverén található fájlok epizódnak álcázott, hasonló nevű rosszindulatú vírust tartalmazó fájlokat küldhetnek a felhasználóknak.

Mindez a Kaspersky Lab új,

Game of Threats: Hogyan használják a kiberbűnözők a népszerű TV-műsorokat kártevő programok terjesztésére

című kutatásából derül ki.

Mivel látták, hogy az illegális helyekről letöltött tévéműsorokat mennyire egyszerű lecserélni kártevő-hordozó változatokkal, a kutatók közelebbről is megvizsgálták a 2017-2018-as veszélyeztetett fájlokat.

A listát mindkét évben a Trónok harca vezette: 2018-ban az összes fertőzött kalóz tartalom 17%-át tette ki, 20 934 megtámadott felhasználóval, ezt követte a The Walking Dead (18 794) és A zöld íjász (12 163).

Bár 2018-ban nem adtak ki új GoT epizódot, míg a rangsor többi sorozata esetén intenzív promóciós kampány folyt az említett időszakban.

A türelmetlen sorozat-éhséget használják ki

A megfigyelt esetekben a rosszindulatú programok terjesztői az évadok első és utolsó részeit választották ki, hiszen az évadindító epizód nézettsége a legnagyobb. Mint például a GoT „The winter is coming” évadnyitó epizódja.

Az online csalók visszaélnek az emberek hűségével és türelmetlenségével, ezért új, letölthető anyagot ígérhetnek – helyette álcázott kiberfenyegetést adnak.

„Figyelembe véve, hogy a Trónok Harca záró évada ebben a hónapban kezdődik, figyelmeztetni szeretnénk a felhasználókat, a sorozat új részei között nagy valószínűséggel rengeteg epizódnak álcázott vírus lesz.” – mondta Anton V. Ivanov , a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

5 tipp a védekezéshez

Hogy ne váljunk tévéműsornak álcázott rosszindulatú programok áldozataivá, a Kaspersky Lab a következő lépéseket javasolja:

● Csak olyan törvényes szolgáltatásokat használjunk, amelyek igazoltan jogosultak a tévés tartalom előállítása és terjesztése terén.

● Általában is ügyeljünk a letöltött fájl kiterjesztésére. Még akkor is, ha a sorozat epizódokat olyan forrásból szeretnénk letölteni, amelyet megbízhatónak és legitimnek tekintünk:

a fájlnak például .avi, .mkv vagy mp4 kiterjesztésűnek kell lennie, semmiképpen sem lehet például .exe.

● Különös figyelmet kell fordítani a weboldalak hitelességére. Ne látogassunk olyan webhelyekre, amelyek lehetővé teszik a TV-műsorok megtekintését, amíg nem bizonyosodtunk meg arról, hogy törvényesek és „https”-vel kezdődnek. A letöltések megkezdése előtt ellenőrizzük, a webhely valódi-e, ellenőrizzük az URL formátumát vagy a cégnév helyesírását.

● Ne kattintsunk gyanús hivatkozásokra, például olyanokra, amelyek egy új epizód korai megtekintését ígérik; ellenőrizzük a műsorok ütemezését, és kövessük nyomon őket.

● Használjunk megbízható biztonsági megoldást az átfogó védelem érdekében, amely megvédi a gépünket számos váratlan fenyegetés ellen.

Borítókép: Trónok harca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!