Divatba jött

2021.02.10. 15:07

SIM-kártyacserés csalókat tartóztattak le

Tíztagú hackercsoport tagjait tartóztatták le több európai országban és az Egyesült Államokban.

Forrás: Shutterstock

A bűnözök több mint 100 millió dollár értékű kriptovalutát tulajdonítottak el adathalászati módszerrel, többek között különböző hírességektől – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete.

A támadásoknak 2020 folyamán több ezer áldozata volt, köztük internetes véleményvezérek, ismert sportolók, zenészek. A bűnszövetkezet felszámolását egy éven át tartó nyomozás előzte meg, amelyet az Europol hangolt össze.

A nyomozás feltárta a hálózat működési módszereit:

a hackerek adathalászat, illetve illegális kémprogramok segítségével hozzáfértek áldozataik mobiltelefonjaihoz, és jelszavaik megváltoztatásával átvették az irányítást a telefonfiókok felett.

Ez lehetővé tette számukra, hogy pénzt, kriptovalutákat és más személyes adatokat lopjanak el. Több esetben a bűnözők feltörték az érintettek közösségimédia-fiókjait is.

Az Europol felhívta a figyelmet, hogy a SIM-kártyacserés kibertámadás az egyik legújabb digitális csalási trend. A kiberbűnözök általában kijátsszák a telefonszolgáltatókat vagy korrupt bennfentesek segítségével lényegében

deaktiválják áldozataik SIM-kártyáit és a kártyához tartozó számot áthelyezik a hálózatuk egyik tagjához tartozó telefonkártyára.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!