Miért ne?

2019.09.03. 14:14

Robotpap állt szolgálatba egy templomban (videó)

A bizonyos értelemben halhatatlan robotot Mindarnak hívják és a kiotói buddhista templomban ismerteti a tanításokat.

Egyenesen Kannon bodhiszattváról modellezték, aki az irgalom és könyörületesség megtestesítője Japánban – írja a CNN híre alapján a hirado.hu.

A robot a négyszáz éves Kodaidzsi templomban állt szolgálatba, ahol a papok meglepően jó véleménnyel vannak nem mindennapi kollégájukról.

Ha nem hal meg, örökké tanulhat

Goto Tenso szerzetes szerint, míg az emberek halandóak, Mindar birtokolja a halhatatlanságot, így rengeteg emberrel találkozhat, és végtelenül sok információt tud eltárolni, amely a fejlődését biztosítja.

Bár néhányan kritikus szemmel nézik a robotpap alkalmazását, Goto elmondta, hogy a buddhizmus nem egy istenbe vetett hiten alapul, hanem Buddha útjának követésében, ezért nem az a lényeg, hogy tanításai min keresztül jutnak el az emberekhez.

Nem volt olcsó, az biztos

Mindar egyébként 195 centiméter magas, nagyrészt alumíniumból készült, de keze, arca és válla az emberi bőrhöz hasonló borítást kapott. Huszonöt perces beszédeket tart, miközben törzsét, fejét és karjait is mozgatja.

A robotot az Oszaka Egyetem közel 300 millió forintnak megfelelő áron fejlesztette ki a templommal együttműködésben.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!