Rövid pórázon

2018.12.29. 13:52

Okosköpenyek kémlelik a kínai diákok minden lépését

A ruhadarab például értesíti a tanárt és a szülőt arról is, ha a diák netán elalszik az órán.

A student presents a set of school uniform at Beijing Institute of Fashion Technology in Beijing, China, 2 December 2018. More than 80 sets of school uniforms were presented during the school uniform research achievements show.

Forrás: Imaginechina / AFP

Fotó: Li Jianbo

Új találmány terjedhet el Kínában. A negyvenmilliós Kujcsou városában mostantól okosköpenybe öltöztetik a diákokat, megfosztva ezzel őket a magánszférájuktól. Hivatalosan azért vezették be a chippel ellátott ruhadarabokat, hogy a szülők és a tanárok nyomon tudják követni, merre jár a csemetéjük, ezzel csökkentve az iskolakerülő diákok számát – írja a 888.hu hírportál.

A szülők az okostelefonjukra egy applikációt is letölthetnek, amelyen keresztül nem csak azt tudhatják meg, mikor lépett csemetéjük az oktatási intézmény területére, de rövid videót is láthatnak arról, éppen mit csinál gyermekük.

Eddig 11 iskola vezette be kötelezően az okosköpenyt, amelyet a Guizhou Guanyu Technology nevű helyi techcég fejlesztett ki.

Ha egy gyerek nem megy be az egyik órára, a tanár és a szülő is azonnali értesítést kap a nebuló hiányzásáról, ha pedig a diák engedély nélkül lép ki az iskolából, hangos riasztó szólal meg a köpenyen.

Ennél is érdekesebb, hogy ugyancsak riasztó szólal meg akkor, ha a diák elalszik az órán, hiszen a chip figyeli az életfunkciókat és egyből észreveszi a szunyókálást. A vállalat részletezte továbbá, hogy a szülők kimutatást kapnak majd arról, mikre költött a gyerekük az iskolai büfében, és beállíthatják, hány jüanig engedik vásárolni a csemetét. A GPS még akkor is követi majd a diákot, amikor elhagyta az iskolát, a szülők élőben nézhetik, amint a kisfiuk, kislányuk éppen hazafelé tart.

Yuan Bichang, a cég projektmenedzsere szerint az iskola csak abban az esetben fogja követni a gyerek mozgását, ha értesítést kapnak arról, hogy az eltűnt. Bichang szerint minden köpenybe két chipet helyeztek el a vállrésznél, ezek vízállóak és akár 150 fokon is ki lehet őket mosni. A szakértő szerint arcfelismerőt is elhelyeztek, így a diákok nem tudják majd kijátszani a rendszert és nem tudják egymás köpenyeit hordani.

– Mi egészen biztosan nem fogjuk minden lépését követni a diákjainknak az iskolán kívül, azonban ez jó megoldás arra, hogyha eltűnik a gyerek, megtaláljuk

– mondta Lin Zongwi, az egyik iskola igazgatója.

Borítóképünk illusztráció, rajta egy iskolai egyenruhákat felvonultató kínai divatbemutató

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!