Riasztó eset

2020.01.07. 06:00

Nicsak, ki figyel a lakásba a Xiaomi kameráján át?

A hazánkban is népszerű kínai gyártó biztonsági kameráján keresztül idegenek láthattak be hálószobákba, otthonokba.

Forrás: Shutterstock

A bajt apró programozási hiba okozta. Bár a Google rögtön letiltotta a kamerát, s a Xiaomi sem halogatta a javítást, figyelemre méltó, hogy készülék idegenek szemének engedte látni a kamerával védett otthonok helyiségeit.

Még január 3-án írta meg a neves fejlesztői oldal, az XDA, hogy az Európában, így Magyarországon is kapható Mi Home Security Camera Basic 1080p kamerán át olyanok is bekukucskálhatnak másokhoz, akiknek ahhoz igazán semmi közük nem lehetne.

A Xiaomitól már megszokott, baráti áron kapható készülék 1080p FullHD képminőséget nyújt, mesterséges intelligencia támogatja a mozgásérzékelését, infravörös módjával még az éjszaka sötétjében is képes felvételt készíteni.

Kitűnő minőség – sajnos nem csak nekünk

Ezeket a kamerákat tulajdonosaik leginkább azért kedvelik, mert a képüket távolból, okostelefonról is meg lehet tekinteni, így látható, hogy az otthon maradt családtagokkal minden rendben van, nem tartózkodik idegen a lakásban és így tovább.

Egy Reddit felhasználó azonban észrevette és le is fotózta, hogy a távfelügyelet érdekében Google Nest Hubra csatlakoztatott készülékével mások otthonát szintén lehet nézegetni.

Mint a fenti két éjszakai felvételen és több, általa közzétett képen látható, a felhasználó akár idegen lakásokban nézelődhet.

Nem blöff, a gyártó elismerte

Miután az XDA közlése alapján a rémes hibát az Android Authority is megírta, a Google szóvivője útján közölte, hogy átmenetileg lekapcsolta a Google Asszisztenst a Mi Home okoseszközökről – a gyártó mindenféle intelligens otthon termékéről, beleértve az okos izzókat, kamerákat is.

A Xiaomi nyilatkozatban kért elnézést a felhasználóktól a Mi Home Security Camera Basicon talált biztonsági rés miatt. Közlésük szerint egy, a videó streaming minőségét javítani hivatott, félresikerült biztonsági frissítés okozta a bajt. A kínai gyártó úgy fogalmazott, hogy

„mindössze 1044 felhasználó lehetett elvben érintett”,

s esetükben is csak gyenge minőségű hálózati körülmények közepette fordulhatott elő ilyen kínos eset.

Nem jó áruvá válni a neten

Annyi tanulsága feltétlen van a dolognak, hogy érdemes gondoskodni minden internetre kapcsolt eszköz rendszeres frissítéséről, hogy mielőbb kiküszöböljük az időnként felbukkanó hibákat.

És persze el lehet gondolkodni azon, hogy – idős, beteg emberek és kisgyerekek megfigyelését kivéve – érdemes-e otthon a lakás külső megfigyelésén túl, még a belső terek közvetítésére alkalmas kamerákat is felszerelni. Különben, mint az egyik kommentelő fogalmazott: megtörténhet, hogy valakik akár fizetős élő adást csinálhatnak a magánéletünkből.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!