A hamis videó megigazul

2019.06.13. 06:00

Nézzük ezt a videót! Mintha Zuckerberg megmondaná a tutit

Olyan világról beszél, amelyben lesi és gyűjti az emberek gondolatait egyetlen óriásvállalat, ami nemzetek fölötti, kontrollja alig van. Nyilvánvalóan a Facebookról szól.

Sajnos, a valót mondás képességét nem teljesen önszántából gyakorolja.

A hír: Mark Zuckerberg videóját a Facebook tulajdonában lévő Instagramra töltötték fel. Ebben a vezérigazgató arról beszél, hogy „képzeljenek el egy embert, aki

totális ellenőrzést gyakorol emberek milliárdjainak ellopott adatai, az összes titkuk, az életük, a jövőjük felett”.

Ütősen őszinte, önkritikus beszéd, nem?

" data-instgrm-version="12">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bill Posters (@bill_posters_uk) által megosztott bejegyzés,

Kár, hogy csak látszólag Mark Zuckerberg mondta el, valójában már megint a deep fake néven ismert, például itt, vagy itt leírt számítógépes high-tech csalásról van szó.

A deep fake használatával lehetséges, hogy egy célszemély arcát – aki lehet politikus, színész, vagy egy lány a szomszédból – a gépi tanulás bevetésével párosítsák egy másik ember testével.

Az eredeti arc a mesterséges intelligencia bevetésével majd úgy mosolyog, beszél, ásít, húzza fel a szemöldökét, ahogy csak a készítők akarják.

Meddig hagyják fenn a főnök videóját?

Múlt hónapban történt, hogy a Facebook visszautasította a kérést, hogy távolítsák el Nancy Pelosi, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselőházi elnökéről minden valószínűség szerint csalással készült, lejárató videót. Pelosi-nak „csak” a hangját hekkelték meg, hogy olyan legyen, mintha részegen, akadozva beszélne.

Vajon most mit lép a Facebook, mikor a saját vezérigazgatójának a szájába adnak, egyébként figyelemre méltó szavakat – amiket azonban Zuckerberg nyilván soha nem mondana ki.

Cikkünk írásakor az Instagramon még fenn volt a közösségi oldal vezérigazgatójának videója. Ha feljebb nem töltődne be, akkor eltüntették azt a közlést, hogy „képzeljenek el egy embert, aki totális ellenőrzést gyakorol emberek milliárdjainak ellopott adatai, az összes titkuk, az életük, a jövőjük felett.”

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!