Együtt nézte a világ

2020.05.31. 15:10

Sikerült a SpaceX űrhajó dokkolása a Nemzetközi Űrállomásra

Ahogy a tegnap esti kilövést, a Nemzetközi Űrállomáson dokkolást is élőben közvetítette a NASA.

Cape Canaveral, 2020. május 28. A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat által közreadott, videofelvételrõl készült képen Douglas Hurley (elöl) és Robert Behnken amerikai ûrhajósok Crew Dragon személyszállító ûrhajóban ülnek a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán 2020. május 27-én. Ezen a napon indultak volna útnak a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra, de 16 perccel az indulás elõtt trópusi vihar és tornádóriadó miatt május 30-ra halasztották az ûrutazást.

Forrás: MTI/AP/SpaceX

Fotó: -

Hogy miért történelmi jelentőségű az űrhajózásban a tegnap éjjel sikeresen fellőtt SpaceX űrhajó, arról ebben a cikkben számoltunk be.

Fotó: SpaceX

Ma, május 31-én délután, a tervek szerint szinte pontosan 19 órával az indulás után az alábbi videón, élő közvetítésen láttuk, miként dokkolta a hajót magyar idő szerint 16 óra 21-kor Doug Hurley és Bob Behnken űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra.

Aki előbb kapcsolódott az adásba, láthatta a dokkolás finom manővereit.

A remek marketinges Musk cég, a SpaceX természetesen nem csak Teslával vitte ki a menő űrruhába bújtatott űrhajósokat a szuper kialakítású hajóhoz, hanem ráadásul közzétett egy játékot, amelyben szimulátoron a számítógépen vagy a mobilon lejátszhatjuk mi is a dokkolás manőverét.

A sikeres dokkolás után a két űrhajós mintegy három hónapot tölt majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

A dokkolásig alább láthatóak a SpaceX küldetésének legizgalmasabb videói

Az űrhajó kilövése

Tegnap, magyar idő szerint 21:22-kor küldték fel a hajót a NASA Kennedy Űrközpontjából, a floridai Canaveral-ból. Itt újra lehet nézni a kilövést:

Az űrutazás jövője szempontjából hatalmas lépés az újrafelhasználható rakéta megalkotása, hiszen az jelentősen csökkenti a költségeket.

Leválik a Falcon 9 második fokozata a Dragon kapszuláról

Crew Dragon has separated from Falcon 9’s second stage and is on its way to the International Space Station with @Astro_Behnken and " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@AstroDoug! Autonomous docking at the @Space_Station will occur at ~10:30 a.m. EDT tomorrow, May 31 pic.twitter.com/bSZ6yZP2bD

A NASA űrhajósainak első videó-közvetítése

Jelenleg a NASA űrhajósai a Föld felett száguldanak a kapszulában.

Megszületett a kereskedelmileg támogatott emberi űrutazás

Szombaton a visszaszámlálás szerencsére nem állt meg a szerdaihoz hasonlóan kevéssel a kilövés előtt:

azzal, hogy a NASA hajója felrepült, új időszámítás kezdődött az űrhajózásban.

Nem csak azért, mert kilenc éve nem tudott amerikai földről indítani űrhajósokat a NASA, hanem mert az újrahasznosítható űrhajóval olcsóbbá és „tömegesebbé” válik a világűr felkeresése, s kezdetét veszi az űrturizmus.

Alább látható a látványos összefoglaló az egész küldetésről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!