Újabb sikeres teszt

2021.04.23. 09:45

Nagyobbat repült második útján a marsi helikopter (videó)

Magasabbra és hosszabban repült második útján, csütörtökön a NASA Ingenuity helikoptere.

Mars, 2021. április 22. A NASA által közreadott képen az Ingenuity nevû kétrotoros kísérleti marshelikopter a Mars felszíne felett lebeg 2021. április 22-én. A helikopter tesztrepülésével ezzel elsõ ízben sikerült reptetni egy ember alkotta eszközt egy másik bolygó felszínén. A február 18-án a Marson földet érõ Perseverance a tervek szerint egy teljes marsi éven, azaz 687 földi napon át a mikrobiális élet nyomai után kutat a bolygón.

Forrás: MTI/AP/NASA

Fotó: -

Az 1,8 kilogramm súlyú minihelikopter magasabbra, öt méterre emelkedett és jobbra-balra is repült, mintegy 2 méterre.

Ez a tesztrepülés 52 másodpercig, vagyis 13 másodperrel tovább tartott, mint az első, hétfői emelkedés – közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory (JPL).

A földi irányítóközpont munkatársainak négy órát kellett várniuk, hogy megtudják, miként sikerült a repülés. Ahogyan a hétfői, három méter magasra történő felemelkedés után, a helikopter ismét egy fekete-fehér képet küldött, amelyen látható a saját árnyéka a Mars poros, sziklákkal szabdalt felszínén.

Fotó: NASA

A terület a Wright testvérek mezeje (Wright Brothers Field) nevet kapta.

A manőver egyszerűnek hangzik, de nagyon keveset tudunk arról, hogyan kell repülnie egy helikopternek a Marson

– mondta Havard Grip, az Ingenuity vezető irányítója. Az egyik

kihívás a bolygó rendkívül ritka légköre: sűrűsége csak egy százaléka a Földének.

Az ultrakönnyű helikopter a Perseverance marsjáróhoz erősítve érkezett meg a Marsra február 18-án. A drón április 3-án vált le a roverről a tesztrepülések számára kijelölt 10x10 méteres területen.

Az élet nyomait keresik

A következő másfél hétben a NASA három további tesztrepülést tervez, az Ingenuity minden alkalommal magasabbra emelkedik és bonyolultabb mutatványokat hajt végre. Az Ingenuity csapatának május elejéig van ideje befejezni a tesztrepüléseket, hogy a marsjáró megkezdhesse fő misszióját: olyan kőzetminták gyűjtését, amelyek a földi értelemben vett élet nyomaira utalnak a Mars múltjából.

Ennek a feladatnak a megkezdéséig azonban a Perseverance, amelyet a szakemberek csak Percyként becéznek, szemmel tartja az Ingenuityt, vagyis Ginnyt.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Borítóképünkön az Ingenuity kétrotoros kísérleti marshelikopter a Mars felszíne felett lebeg 2021. április 22-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!