Kedvence a pizza

2021.09.20. 09:50

Min játsszon a világűrben? Ukulelén pengetett Chris Sembroski (videó)

Egyfajta űrhajózási történelemet írt a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalatnak a Földre szombaton visszaérkezett Crew Dragon űrhajójának 42 éves amatőr űrhajósa.

Világûr, 2021. szeptember 17. A SpaceX amerikai ûrkutatási magánvállalat által közreadott képen Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski és Sian Proctor amerikai amatõr ûrhajósok a SpaceX Dragon ûrhajójában utazásuk elsõ napján, 2021. szeptember 17-én. A Dragon 585 kilométeres magasságban kering a Föld körül, 160 kilométerrel a Nemzetközi Ûrállomás keringési pályája fölött. Az emberi ûrhajózás 60 éves történetében most elõször tartózkodnak ûrturisták hivatalos ûrhajósok nélkül a világûrben.

Forrás: MTI/AP/SpaceX

Fotó: -

Chris Sembroski a Földtől több száz kilométeres magasságban, súlytalanság állapotában ukulelén játszott.

 

A Lockheed Martin vállalat munkatársa, az amerikai légierő veteránja játszott a hawaii gitárnak is nevezett négyhúros hangszeren – a videón 1:05-nél –, amikor a Crew Dragon kizárólag amatőr űrhajósókból álló személyzete a Youtube-on keresztül tízperces előadást-bemutatót sugárzott a Földre arról, milyen is az élet az űrkapszulában.

Sembroski az élményt ahhoz hasonlította, mintha egy barátjával utazna egy teherautóban, akitől még ha akarna sem lehet elválni. Az űrkapszula ugyanis négy négyzetméter alapterületű és nyolc méter magas. Törzsrészéhez, amelyen az űrhajósok kabinja elhelyezkedett, a legénységnek nem volt hozzáférése.

A Crew Dragonra elhelyeztek egy átlátszó üvegből álló megfigyelő kupolát, amelyen keresztül folyamatosan láthatták a világűrt.

A kupola mellett kapott helyet az űrkapszula mellékhelyisége. Hayley Arceneaux, a legénység másik tagja a Netflixnek készülő dokumentumfilmben erről

csupán annyit mondott, hogy a fürdőszoba a plafonon van.

„A szó szoros értelemben ez egy panel, amelyet lehúzunk és ott van egy nyílás. A világűrben nincs tótágas” – hangoztatta.

A pénteki videohívásban a legénység beszélgetett a memphisi St. Jude Gyermek Kutatókórház betegeivel, és néhány szót váltottak Tom Cruise-zal, aki a nemzetközi űrállomáson akar majd filmet forgatni.

Az űrhajósokat kérdezték kedvenc űrételeikről is. „A kedvencem a pizza, amelyet tegnap ettem vacsorára és valószínűleg ma is azt eszem – mondta az 51 éves Sian Proctor geológiai tanár.

A Crew Dragonban végzett kutatásokról Sembroski elmondta, hogy számos vérvizsgálatot és vércukormérést végzett.

A SpaceX misszió célja adatokat gyűjteni, miként hat a világűr környezete a teljesen amatőr személyzetre. Egész úton mérték a legénység pulzusát, a véroxigén-szintet, megfigyelték alvásukat és azt, miként reagán szervezetük a sugárzásra.

Sembroski ukuleléjét a Földre visszatérve elárverezik, és a bevételt a memphisi kórházra fordítják.

A Crew Dragon amerikai keleti idő szerint szombat este 7 órakor szállt le, nem messze Floridától. A visszatérés automatizált volt, csakúgy, mint az egész repülés https://www.spacex.com/launches/ .

Kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó most első alkalommal járt Föld körüli pályán. A Crew Dragont, amely egy Dragon 2 osztályú űrhajó, egy Falcon 9-es hordozórakétával szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről. Majd 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülte meg a Földet.

Borítóképünkön Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Chris Sembroski és Sian Proctor amerikai amatőr ûrhajósok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!