Magyar kutatás

2021.05.17. 12:23

Milyen hatása van a hosszú távú űrutazásnak az emberi agyra?

Elsőként mutattak ki jelentős teljesítményromlást az űrutazás kezdeti és későbbi szakaszaiban egyaránt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Téri-vizuális feladatokkal vizsgálták az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Környezeti Adaptáció és Űrkutatási Csoportjának kutatói a hosszú távú űrutazásnak az agyműködésre és a megismerési folyamatokra gyakorolt hatását. A kutatók legújabb eredményeikről a Scientific Reports című folyóiratban számoltak be májusban.

Mint az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleményében írják, annak ellenére, hogy

a következő évtizedek során akár valósággá is válhat az emberiség számára a Mars meghódítása,

arról nagyon keveset tudunk, hogy miképp hathat egy ehhez fogható hosszúságú űrutazás az űrhajósok kognitív képességeire.

A kutatócsoport elsőként mutatott ki jelentős teljesítményromlást az űrutazás kezdeti és későbbi szakaszaiban egyaránt. Szerintük az űrutazást megelőző állapothoz képest a legénység téri-vizuális feladatok során mért

reakcióideje és a hibázások száma tartósan megnőtt, emellett mind az akaratlagos, mind az automatikus figyelemre jellemző agyi elektromos jelek jelentős csökkenést mutattak.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által szponzorált kísérletben részt vevő öt űrhajós téri-vizuális képességeket és munkamemóriát igénybe vevő reakcióidő feladatokat végzett, miközben az agyi elektromos jeleket is regisztrálták összesen 9 alkalommal. Az űrhajósok, hogy megbízható viszonyítási alapot szolgáltassanak az űrutazás hatásának vizsgálatához, a startot megelőző hónapokban 3 alkalommal végezték el a kísérletet.

A Nemzetközi Űrállomáson először a fél éves küldetés korai szakaszában, majd mintegy 2 hónappal később történt mérés.

A visszatérés utáni első héten még kimutatható volt a teljesítményromlás, míg 2-3 héttel később már csak az EEG jelekben volt kisebb eltérés.

Az eredmények az űrállomás körülményeihez való alkalmazkodás elégtelenségét jelzik, emellett felvetik a kérdést, hogy a téri-vizuális feladatokban mért teljesítményromlás vajon az általános kognitív képességek romlását jelzi-e.

Ezért fel kell térképezni, hogy a kutatócsoport által feltárt változások veszélyeztethetik-e a jóval hosszabb űrbéli tartózkodást követelő Mars-expedíciók sikerességét.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!