Ijesztő lesz

2018.12.25. 10:30

Megmutatjuk, konkrétan mennyit tud Önről a Google

Legendák szólnak arról, hogy a Google mindent tud. Meg tudjuk nézni, hogy pontosan mi is az a „minden”. Sőt, némileg még szabályozni is képesek vagyunk.

Kicsit rémítő lesz az elénk táruló adattömeg, meg sok időbe telik majd letölteni, de megéri, mert nem csak láthatjuk, hanem el is menthetjük az egész dossziét, amit a Google szerverei tárolnak rólunk.

Nyilvánvaló, hogy az információtömeghez, amit a Google kezel (s amiből, vagyis a kérve-kéretlen az arcunkba tolt reklámokkal óriásvállalatként megél), ahhoz sok adatot kell gyűjtenie.

De hogy ennyire sokat?

Évekre visszamenően rögzítik a szerverek, hogy hol voltunk, mire kerestünk rá, pontosan mikor, mit hallgattunk, néztünk és csináltunk. Nemcsak a Gmail, a Névjegyek, a Google Dokumentumok, a Naptár jegyzetel rólunk, hanem minden más Google-alkalmazás is – természetesen az Android mobiljainkon megforduló adatokkal együtt.

A jó hír az, hogy megtudhatjuk, hogy milyen adatokat gyűjt rólunk a Google. Még jobb, hogy minden információt letölthetünk számítógépre a személyes nyilvántartásunkból, s a legjobb, hogy mindezt kitartó türelemmel, sok munkával ki is tisztogathatjuk.

Ide kattintva, vagy a böngésző címsorába írva https://takeout.google.com/settings/takeout elérhetjük a Google Takeout szolgáltatáson keresztül, hogy letöltsük magunknak a guglis internetes lábnyomunkat.

Kattintás után az alábbihoz hasonlóan ijesztő terjedelmű választóoldal fogad bennünket. Nem kell hátrahőkölni: a kék tolókákat mozgatva eldönthetjük, hogy milyen szolgáltatások adatait kérjük le magunkról a Fotóktól a Fitneszig tartó adatbázisokból.

A sokat internetezőket olyan meglepetés érheti, hogy az adatok leválogatása, majd letöltése akár fél napon át is tarthat. De közben nem kell a számítógép, vagy a mobil előtt ülni és figyelni, mert a gugli figyelmeztető e-mailt küld, mikor a letöltést tényleg megkezdhetjük.

Ezt viszont a mérete miatt csakis wifin, vagy valamilyen más, költségmentes kapcsolaton tegyük.

Lementhetjük az adatainkat magunknak

Az adathalom begyűjtése a tényekkel való szembesülésen túl arra is alkalmas, hogy ha bármilyen oknál fogva meg akarunk szabadulni a Google nyilvántartási buzgalmától, akkor a fiók törlése előtt magunknak lementhessünk mindent.

Aki nem készül végső szakításra, vagyis fióktörlésre, a keresőóriás mérhetetlen figyelmét némileg visszafoghatja, fésülheti és törölheti a Saját tevékenységek oldalán, vagy a felhasználónevének és jelszavának beírásával ezen a címen: https://myactivity.google.com/myactivity.

Elsőre az oldal elég meghökkentő, mert a Google-fiókkal rendelkezők megnézhetik az úgynevezett Idővonalon, hogy mondjuk két évvel ezelőtt, egy adott hónap bizonyos napján, pontosan merre is jártak, ott hány percet tartózkodtak, milyen útvonalon sikerült odajutniuk.

Ezeket az adatokat, hogy merre jártunk, mit csináltunk, mire kerestünk rá a számítógépen, mobiltelefonon, elvileg név szerint csak a Google „látja” és mi magunk.

Ha azonban lehetséges, hogy más is hozzájutott a fiókunk jelszavához, akkor célszerű egyenként gyomlálni, törölni a keresőóriás memóriájából.

A gyakori jelszócsere pedig bármennyire is fárasztó, amúgy is kötelező teendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!