Arcátlan átverés

2021.04.01. 14:39

Már az MNB is figyelmeztet a „csomagküldő” SMS veszélyeire

A valójában adathalász „csomagküldésről” értesítő SMS kémprogramjának óvatlan letöltése esetén az ügyfelek bankjuk azonnali értesítésével, mobil vagy internetbanki belépési kódjaik megváltoztatásával, s számlatörténetük áttekintésével védekezhetnek.

Forrás: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank az MTI-nek eljuttatott sajtóközleményében kiemeli: tényleges támadásnál

szükség lehet a bankszámla zárolására, a mobiltelefon gyári állapotának visszaállítására és rendőrségi feljelentésre is.

Az adathalász informatikai vírus az elmúlt hetekben csomagküldő szolgáltatók mobiltelefonos SMS-üzeneteinek álcázva kezdett terjedni Magyarországon, elsősorban az ügyfelek pénzügyi, banki adatainak megszerzésére törekszik. A folyamatosan változó címekről érkező – immár megfertőzött mobiltelefonokról is terjedő – kéretlen rövid szöveges üzenetek szerint az ügyfélnek

csomagja érkezett, aminek szállítási állapotát egy linket megnyitva, majd arról egy programot telepítve követheti nyomon.

Más SMS-ek be nem fizetett költségek rendezésére ajánlják fel a letöltés lehetőségét – ezzel utal az MNB arra, hogy

az üzenetek témáinak, változatainak száma a közeljövőben bővülhet.

A telepítéssel az ügyfelek valójában a csalók kémprogramját (trójai alkalmazását) töltik le okoseszközeikre, ez pedig számos szolgáltatáshoz (például SMS/MMS küldés, Internet, Bluetooth, telefonkönyv, beérkező egyszer használatos jelszavak elérése) hozzá tud férni.

Az MNB arra kéri az ügyfeleket, hogy a banki számlatörténetüket támadás esetén ne mobilbankon, hanem internetbank vagy telefonbanki ügyintéző segítségével tekintsék át.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!