Bankkártyás fizetés terén

2019.07.30. 10:00

Magyarország Európa legbiztonságosabb államai közé tartozik

Hazánk még mindig az ötödik legbiztonságosabb ország a bankkártyás fizetésben: egymillió forintnyi plasztikkal zajló fizetésből mindössze 113 forint érintett csalásokban, ráadásul a kártyabirtokosok vesztesége ennek is a töredéke, mindössze kilenc forint.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Unió tagországai között csak Romániában, Görögországban, Lettország­ban és Lengyelországban volt alacsonyabb a bankkártyás visszaélések forgalomhoz viszonyított aránya a 2010–18-as időszakban – derült ki a Magyar Nemzeti Bank Fizetési rendszer jelentés című kiadványából.

A visszaélések aránya hazánkban nem éri el a forgalom 0,01 százalékát a kilencéves összevetésben, miközben az euróövezet aránya 0,03 százalék felett áll, a SEPA európai fizetési övezetben pedig 0,04 százalék.

Jelentősen megugrott, de így sem sok

Az elmúlt évben azonban a jegybanki statisztikák szerint jelentősen megugrottak a visszaélések hazánkban is.

2018-ban 66 037 esetben regisztráltak kártyacsalást a hazai pénzintézetek, ez kétharmadával több, mint a 2017. évi 39 355-ös esetszám.

A visszaélésekben érintett összeg növekedése azonban elmaradt a csalások számának növekedésétől: az 1,712 milliárd forintos összeg csak 48 százalékos növekedést mutat. Eszerint az egy tranzakcióra jutó kár 29 322 forintról 25 936 forintra csökkent – írja a Világgazdaság.

Súlyos gondatlanság esetén nem segít a bank

Az ember persze felkapja a fejét arra, hogy meghaladja az egymilliárd forintot a bankkártyás kár, ám ehhez fontos hozzátenni, hogy tavaly a teljes hazai bankkártyás forgalom 15 070 milliárd forint volt.

Egymillió kártyás fizetésből nem egészen hetven esetben merült fel visszaélés gyanúja, s

minden plasztikkal kifizetett egymillió forintból mindössze 113 forintot érintett csalás.

A már idézett jegybanki jelentés arra is rámutat, hogy a bejelentett károknak csupán 8 százalékát, 91 millió forintot kellett a kártyabirtokosoknak állniuk, a hatályos szabályozás szerint ugyanis csak akkor viseli a kárt az ügyfél, ha bizonyíthatóan neki felróható súlyos gondatlanság okozta azt a helyzetet, amelyben a visszaélés megtörténhetett.

Mindez azt jelenti, hogy egymillió forintnyi kártyás fizetés után a magyar plasztiktulajdonosokat mindössze 9 forint tényleges kár érte.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!