Ilyen az ingyenebéd

2020.02.10. 07:00

Letölti gyorsan és ingyen az Oscar-díjas filmet?

Ma hajnalban adták át a díjakat: a nyertes alkotásokra gyorsan kattintók nem csak a videókat kaphatják meg.

Forrás: Shutterstock

Az Oscarra jelölt idei filmek álcája alatt a Kaspersky biztonsági szakemberei húsznál több adathalász weboldalra és 925 rosszindulatú fájlra bukkantak: akik egy olcsó és kellemes estét kívánnak eltölteni a képernyő előtt a legújabb sikerfilmet nézve, jobban teszik, ha felkészülnek arra, hogy esetleg a vártnál több akcióban lehet részük.

Az adathalász oldalak begyűjtik a felhasználók adatait, és különféle feladatok végrehajtására kérik őket cserében azért, hogy hozzájuthassanak a vágyott filmhez. A feladatok változatosak: lehet egy felmérés kitöltése, a személyes adatok megosztása, egy reklámszoftver feltelepítése vagy akár a hitelkártya-adatok megadása.

Persze bármit kérnek: a folyamat végén a felhasználó nem jut hozzá a filmhez.

Egy hitelkártya-adatokat gyűjtő adathalász weboldal

Adathalász weboldalt reklámozó Twitter-fiókok:

 

Hogy még tovább növeljék a csaló weboldalak ismertségét, a kiberbűnözők fiókokat hoznak létre a Twitteren, ahol a tartalomra mutató hivatkozásokat terjesztenek. Ezzel és a különböző csatornákon keresztül terjesztett kártékony fájlokkal együtt

kiugró eredményeket érnek el.

Az interneten terjedő, Oscarra jelölt filmek kópiáinak álcázott kártékony fájlok is jól mutatják, hogy milyen nagy az érdeklődés a díjra jelölt filmek iránt. A Kaspersky kutatói összehasonlították, hogy az egyes Oscarra jelölt filmek címéhez milyen mértékű kártékony tevékenység volt kapcsolható a film nyilvános megjelenését követő első négy hétben.

A vizsgált filmek közül a Joker került az első helyre: ez volt a legnépszerűbb alkotás a kiberbűnözők körében, akik 304 kártékony fájlt neveztek el Gotham főgonoszáról. A rangsorban a második helyet az 1917 foglalta el 215 kártékony fájllal, a harmadik pedig Az ír lett 179 fájllal. A a legjobb filmnek járó díjat myert, Élősködők című koreai filmhez sajátos módon semmilyen kártékony tevékenység nem volt kapcsolható.

Kérdés, volt-e jelentős növekedés a kártékony fájlok számában közvetlenül a film nyilvános megjelenését követően. Kiderült, hogy

a legtöbb kártékony fájl a film mozikban való megjelenését követő harmadik-negyedik héten jelent meg, bár néhányat már a premier előtt is terjesztettek.

A Kaspersky szakemberei azt is elemezték, hogy egy alkotás streaming platformon való elérhetősége befolyásolja-e annak a valószínűségét, hogy a felhasználók megkeressék a film illegális kópiáját a weben. Ehhez a film korlátozott számú moziban való első megjelenése és a Netflix streaming platformon való tényleges megjelenése utáni kártékony tevékenységeket hasonlították össze.

A Házassági történet esetében a film moziban való első megjelenését követően nem találtak malware-t. Miután azonban a Netflixen is megjelent, a kiberbűnözők az iránta való megnövekedett érdeklődést látván máris elkezdték a film címét használni.

Az ír esetében a volt helyzet, hogy bár kevesebb felhasználó próbált meg illegális kópiát keresni a neten, azok, akik mégis így tettek, sokkal elszántabbak voltak: a korlátozott számú moziban való első megjelenést követő észlelések száma magasabb volt a Netflixen történő megjelenést követőeknél.

Hogy ne essen áldozatául egy népszerű filmnek vagy tévéműsornak álcázott kártékony programnak:

• Figyeljen arra, hogy mi a film hivatalos megjelenési dátuma a mozikban, a streamelő szolgáltatásokban, a TV-ben, DVD-n vagy máshol.

• Ne kattintson gyanús hivatkozásokra, például olyanokra, amelyek a film megjelenés előtti megnézésének lehetőségét ígérik; ellenőrizze, hogy mikor kerül a film a mozikba, és tartsa számon ezt az időpontot.

• Nézze meg a letöltött fájl kiterjesztését. Még ha egy megbízhatónak és legálisnak tartott forrásból is tölti le a videofájlt, annak többek között például avi, .mkv vagy .mp4 kiterjesztésűnek kell lennie, de semmiképpen sem .exe-nek.

• Ellenőrizze a weboldal hitelességét. Ne keressen fel filmnézést lehetővé tevő weboldalakat, ha nem biztos abban, hogy jogszerűek, és figyeljen arra, hogy a címük „https”-sel kezdődjön. Győzödjön meg a weboldal valódiságáról: a letöltés megkezdése előtt kétszer is ellenőrizze az URL formátumát vagy a vállalat nevének helyesírását, olvasson véleményeket róla, vagy ellenőrizze a tartomány regisztrációs adatait.

• Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Security Cloud szoftvert, amely fenyegetések széles köre ellen biztosít átfogó védelmet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!