logórajzolás zenére

2021.03.13. 09:00

Látható a zene a Liszt Ferenc Kamarazenekar webes applikációjával

Bárki zenélő logót készíthet magának a Liszt Ferenc Kamarazenekar új webes applikációjával.

Bach D-dúr szvitjére készült logo a zenekar webes applikációjával

Forrás: lfkz.hu

A zenekar közleménye szerint az alkalmazással olyan zenélő jel készíthető, amely működésében és megjelenésében a zenekar új, Bartók Divertimentójának első ütemeit rejtő logójához kapcsolódik.

A felhasználók egyelőre nyolc zenemű 27 részletéből generálhatnak saját jelet, de az alkalmazást folyamatosan újabb zenerészletekkel bővítik. A felületen elérhető zenedarabokról rövid ismertetőt olvashatnak a látogatók, és meg is hallgathatják a műveket a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában. Az applikációt a zenekar megújult honlapján próbálhatják ki az érdeklődők.

– Az applikáció célja, hogy az a láthatatlan kapocs, ami a zenekar és a közönségünk között az évek során létrejött, most vizuális formát ölthessen.

Művészeti munkánk fontos alkotóelemei az innovatív megoldások, amelyekkel újra és újra meglepjük majd közönségünket – idézi a közlemény Várdai Istvánt, a zenekar művészeti igazgatóját.

Az együttes hosszútávú törekvése, hogy a jelek a QR-kódhoz hasonlóan közvetlenül vagy közvetve információhordozásra is képesek legyenek, de a tervek között szerepel különböző, személyre szabott termékek bevezetése is – olvasható a közleményben.

Bach D-dúr szvitjére készült logó a zenekar webes applikációjával
Fotó: lfkz.hu

Innovatív kreativitás

A logó generálása és kirajzolása egy Musical Instrument Digital Interface (röviden MIDI) fájlban tárolt hangsorozat alapján készül, amely egy kiválasztott zenemű adott részletének főszólamát rejti. A MIDI fájl két típusú hangot, törzs- és módosított hangot kódol egy tízoktávos tartományon, ezért a rajzolás két színnel történik. A zenemű részletét az arculati keretrendszer alapján kör alakban rajzolja ki az applikáció, amely tulajdonképpen az ötvonalas kotta körbeforgatásával jön létre. A logók generálását egy rajzolási algoritmus irányítja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!