Digitális Összefogás

2020.04.07. 15:39

Különdíjat kapott négy informatikai fejlesztőcsapat

A „Hack the Crisis – Hungary” 48 órás online „hackathon” célja az volt, hogy a magyar fejlesztők olyan koncepciókat, megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta rendkívüli helyzetben tudják támogatni a szakembereket, szervezeteket, közösségeket, oktatási intézményeket.

Forrás: Shutterstock

Az eredetileg Észtországból indult kezdeményezéshez mindössze néhány nap leforgása alatt több mint 46 ország csatlakozott. Magyarországon a verseny 813 fő részvételével zajlott, a szervezők közel 134 pályamunkát küldtek meg a zsűritagoknak elbírálásra.

A Digitális Összefogás különdíjat a Save Lives (élet) kategóriában a Cursor Insight fejlesztői nyerték el a Dokivideo nevű webes alkalmazással, amelynek használatával az orvosok távolról felügyelhetik a Parkinson-kórban, szklerózis multiplexben szenvedő, reumás vagy más mozgásszervi problémával küzdő, vagy fizioterápiát igénylő betegek kezelését.

A Save Education (oktatás) kategóriában az eTanterem nyerte a különdíjat a digitális oktatást támogató virtuális tanterem létrehozásával. Az eTanterem lehetővé teszi egyebek mellett a képzési információk, elektronikus tananyagok tanulókhoz való eljuttatását, nyomon követését, értékelését, tananyag létrehozását, az egymástól való tanulás támogatását is.

A Save Community (közösségek) kategóriában a Wexo Systam – Pandamic fejlesztése bizonyult leginkább érdemesnek a szakmai különdíjra. A Pandamic révén a felhasználók egy digitális társat (Panda) kapnak, amely hasznos tanácsokkal látja el használóit az izoláció sikeres kezelésében.

A Save Small business (vállalkozás) témában pedig Budapest Innovation Group – VAL- U nyerte el a különdíjat. A díjazott fejlesztés online erőforrásmenedzsment platform, amely a likviditási problémák áthidalására szolgál. A kis- és nagyvállalatok munkaellátását támogató fejlesztés az egyes helyeken felszabaduló erőforrásokat csoportosítja át ideiglenesen azokra a területekre, ahol a járvány miatt túlságosan nagy a leterheltség. A megoldás révén a kihasználatlan kisvállalati erőforrások megtalálják helyüket, ezzel bevételt hoznak tulajdonosoknak, erőforrást biztosítva az iparágaknak, és munkát a feladatok ellátásában rutinos munkavállalóknak. A tervek szerint az ezt lehetővé tévő szolgáltatás holnap, április 8-án startol el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Digitális Jólét Program védnökként csatlakozott az április 3. és 5. között megrendezett „Hack the Crisis – Hungary” kezdeményezéshez.

Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára Digitális Összefogás Innovációs különdíjakat adott át mind a négy versenykategóriában (élet, oktatás, közösségek, vállalkozás). A kiválasztott pályázatokat benyújtó csapatok 800 ezer forintos innovációs megbízásban és jelentős értékű mentorálásban részesülnek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!