Közszereplők, művészek, újságírók

2019.01.04. 12:23

Ismert személyek érzékeny, intim adatait online közzétették

Példátlan hackertámadás ért több száz német politikust, művészt és újságírót. Az elkövetők elérhetővé tették az eltulajdonított adatokat.

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Ezt jelentette pénteken a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiaszolgáltató.

A támadás a szövetségi parlament (Bundestag) hét pártja közül hatot érint, a kivétel a legnagyobb ellenzéki erő, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), írja az MTI.

Az iszlám jelenlétét bírálókról van szó

A támadás áldozatául esett művészek és újságírók jellemzően olyan közszereplők, akik kritikusan viszonyulnak a szövetségi kormány menekültügyi és migrációs politikájának, illetve az iszlám vallás és kultúra németországi jelenlétének bírálatára összpontosító AfD politikájához.

Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is eltulajdonítottak adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat. Másoktól viszont személyes és érzékeny adatokat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat és nyaralásokon készült fényképeket is elloptak.

Hónapok óta szivárognak az adatok

A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén. Az RBB szerint a közzétételben nem mutatható ki rendszerszerűség, úgy tűnik, hogy a hacker vagy hackerek mindent megjelentettek, amihez hozzáfértek.

Az adatokat már hetekkel korábban elkezdték szivárogtatni, de az ügy csak csütörtök este keltett feltűnést – áll az RBB beszámolójában, amely szerint péntek reggel válságtanácskozást tartott a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szervezeti keretében működő nemzeti kibervédelmi központ (NCAZ), amely összehangolja a szövetségi hatóságok informatikai biztonsággal kapcsolatos tevékenységét.

A BSI pénteken közölte, hogy intenzíven vizsgálják az esetet. Azt már megállapították, hogy a támadás nem érintette a kormányzati informatikai hálózatokat.

Az RBB szerint azon a Twitter-oldalon, amelyen keresztül közzétették az ellopott adatokat, 2017 nyara óta rendre megjelennek német hírességek személyes adatai. A Twitter-profil egy internetes portálhoz kapcsolódik, amelynek üzemeltetője hamburgi illetőségű. Pénteken az oldalt elérhetetlenné tették.

A G0d nevű felhasználó Twitter-fiókja egy mobiltelefonon
(Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A támadás a politikai intézményrendszer valamennyi szintjét érinti, Bundestag-képviselők mellett európai parlamenti, tartományi parlamenti képviselők és önkormányzati képviselők adatait is eltulajdonították – mondta pénteki berlini tájékoztatóján Martina Fietz helyettes kormányszóvivő.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a kancellári hivatal csütörtökön, röviddel éjfél előtt szerzett tudomást az esetről. Megállapították, hogy a közzétett adatok között nincsenek a hivatallal vagy Angela Merkel kancellárral kapcsolatos érzékeny információk.

Sören Schmidt, a belügyminisztérium szóvivője a többi között arról szólt, hogy az RBB beszámolójával szemben úgy tűnik, az adatlopás a Bundestag valamennyi pártját érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!