Nem jövő: jelen

2019.04.23. 12:12

Intelligens ipari robotkarokat mutatott be az LG

A koreai óriásvállalat a szintén a cégcsoportba tartozó LG CNS-el közösen, a Hannover Messe kiállításon mutatta be ipari technológiai megoldásait.

Az LG az ipari önvezérlő robotoktól és az integrált platformoktól az automatizált gyárakig számos szektor számára kínál szolgáltatásokat.

Hattengelyes robotkar mesterséges intelligenciával

A világ legnagyobb, 75 ország 6500 vállalatát felvonultató ipari technológiai expóján az LG kiállítóterén kiemelt szerepet kapott a Mobil Manipulátor. Ez olyan ipari önvezérlő robot, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy növelje a termelékenységet és a minőséget az intelligens, automatizált gyárakban.

A hattengelyes, automatikus irányítási, avagy vezető nélküli járműtechnológiát (Automated Guided Vehicle, AGV) alkalmazó robotkar a gyártósor meghatározott területén mozog, és olyan hasznos feladatokat képes elvégezni, mint a komponensek szállítása, a termékek összeszerelése vagy a különféle folyamatok ellenőrzése.

Az LG a Mobil Manipulátorral kompatibilis további ipari eszközöket — például mesterséges intelligenciával felvértezett ellenőrző- és vertikálisan tagolt, azaz függőleges csuklókaros robotokat — is bemutatott.

Gépi mélytanulási algoritmus alkalmazásával ellenőriz

A látogatók az úgynevezett MAVIN (Machine Learning-based Vision Inspection, gépi tanulás alapú vizuális ellenőrzés) technológiával is megismerkedhettek, amely a cég saját mesterségesintelligencia-megoldása a minőségellenőrzés hatékonyságának növelésére.

A gépi mélytanulási algoritmus alkalmazásával a MAVIN több mint 99 százalékos pontossággal képes azonosítani a hibákat az olyan elektronikai komponensek gyártósorain, mint a kijelzők, kameramodulok és elektromos járműakkumulátorok.

Úgy mozog, mint az emberi kar

Az LG olyan artikulált (tagolt, csuklós) robotokat is bemutatott a kiállításon, amelyeket a részesedésével működő ipari robotikai vállalat, a koreai Robostar fejlesztett ki.

A vízszintesen artikulált SCARA (Selective Compliance Articulated Robot Arm) robotkar képes a komponensek szállítására és összeszerelésére a gyártósorokon. A Robostar hattengelyes robotjait — melyek az emberi karhoz hasonlóan hat tengely körül elfordulva képesek elvégezni a szállításhoz, összeszeléshez és hegesztéshez szükséges mozgásokat — már az LG incheoni járműalkatrészgyárában is alkalmazzák.

Bemutatták a Factova nevű, intelligens automatizált gyárak számára kifejlesztett integrált platformot is. A Factova egyszerű megoldást kínál a gyárautomatizálás alapjainak lefektetésére a gyártási folyamatok során összegyűjtött adatok és a mesterségesintelligencia-technológia felhasználásával.

Kiberfizikai rendszerével (Cyber Physical System, CPS) a robotok és létesítmények valós időben felügyelhetők háromdimenziós, virtuális térben.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!