Automatizált agymosás

2020.09.08. 17:16

Így vezeti félre a Dracula botnet

A Twitter egy közel 3000 botból álló hálózatot tiltott le, melyet politikai propaganda terjesztésére használtak volna.

Forrás: Shutterstock

A közösségi média kutatására szakosodott Graphika blogbejegyzése szerint egy közel 3000 felhasználói fiókból álló Twitter botnetet (károkozásra használt robothálózatot) fedeztek fel. A Graphika ezt bemutató oldalát már csak azért is érdemes felkeresni, mert világos illusztrációkkal is mutatja az álhírek terjedésének mechanizmusát.

A kutatóknak viszonylag könnyű dolguk volt a hamis profilok felkutatásában, hiszen minden profilleírásban és első két tweet-ben Bram Stoker Dracula című regényének egy apró részletét használták,

innen jön a Dracula botnet elnevezés.

Csak rajtunk tesztelték az átverést

Emiatt a kutatók azt gyanítják, hogy ezt a hálózatot automatikus eszközökkel hozták létre, és csupán demó célokat szolgált. Így mutatták be, hogy mire is lennének képesek, ha kicsit komolyabban foglalkoznának a felhasználói fiókokkal.

Az angol neveket viselő hamis felhasználókat a jelek szerint a kínai állami propaganda terjesztésére használták volna: amikor a felhasználók tömegesen egy bejegyzést megosztanak vagy hashtag-ot használnak, akkor az a téma automatikusan felerősödik, trendivé válik és a Twitter automatikusan kiemeli a többi közül – írja a G Data.

A választások befolyásolására használják

A Dracula botnethez hasonló hálózatok már korábban is felbukkantak a Twitteren. A november 3-i amerikai elnöki választások közeledtével a kínai és az orosz propaganda, valamint a manipulációs kísérletek egyre gyakoribbak lesznek a közösségi oldalakon. Nem meglepő, hogy emiatt például

a Facebook elhatározta, hogy a választásokat megelőző héten letiltja a politikai jellegű hirdetéseket.

Az FBI szeptember elején jelezte, hogy az orosz hátszelű Internet Research Agency a mostani választásokat is megpróbálta befolyásolni hamis profilok és egy weboldal, a Peace Data üzemeltetésével. Az idei próbálkozások ugyan kicsit sikertelenebbek voltak, de azt az érdekességet hozták, hogy az orosz megbízók igazi amerikaiakat fizettek azért, írjanak a Peace Data oldalra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!