Ország-világ

2020.11.16. 15:11

Így fut Google nélkül a Huawei csúcskészüléke, a Mate 40 Pro

Nagyot nőtt tavasz óta a Google operációs rendszerétől független megoldások tárháza.

Forrás: Huawei

Fotó: Zoltán István Bíró

Az október végén debütált Mate 40 Pro okostelefont a világon elsőként 5 nanométeres, egylapkás 5G chip hajtja, amivel az Antutu teljesítménytesztjén rögtön az első helyre ugrott: átlageredményként 685 339 pontot hozott.

Nem meglepetés az sem, hogy a DxOmark kamera tesztportál szintén a dobogó tetejére hozta ki a Pro változat elő- és hátlapi kameráját. Ezt az értékelést leginkább fejlett, hármas kamerarendszerének köszönheti.

A hardver persze kimagaslóan muzsikál

De mi van a Google által fejlesztett alkalmazásokat nélkülözni kényszerülő HMS (Huawei Mobile Services) rendszerrel? Legutóbb májusban próbálgattuk, hogy az akkor friss prémiumtelefon, a P40 sorozat mennyire képes megállni a lábán a keresőóriás letiltott appjai nélkül. Mint kiderült, a Google-tól amúgy is némi távolságot tartani akarók elboldogulnak nélkülük, de sokan hajlandók voltak újabb és újabb módszerekkel inkább valahogyan rákényszeríteni a mobilra a GMS-t (Google Mobile Services).

Most a Mate 40 Pro-ba költöztünk, hogy nem csak elméletben, hanem a mindennapi gyakorlatban teszteljük, mennyire képes pótolni az egyik hárombetűs rendszer a másikat.

Az alapvető alkalmazásokkal kezdtünk

Tavasz óta meglepően kényelmesebb lett a feladat, mivel a HMS-ben még nem fellelhető programokat a nem rég fejlesztett

Petal Search alkalmazás segít telepíteni.

Az AppGallery-t kiegészítő, s a nehézkes More Apps segédalkalmazást felváltó Petal egy halom Google-programot azonnal megtalál például az APKPure szerverén. Fontos, hogy nem kell vesződni vele, vagy különösebben érteni hozzá: például onnét telepíthető a Google Chrome, ha nem felel meg a Huawei böngészője. Így installálható két bökéssel például a Twitter, az Instagram, a Facebook, a Messenger.

Böngészőalkalmazásból futtatja a telefon a kedvelt Keep, a Youtube, a Google Photos, a Drive alkalmazásokat. A Google Naptárat nekünk nem sikerült működésképessé tenni, de a OneCalendar simán kezeli a Naptárat, miként a Gmail is kényelmesen fut akár a gyári e-mail kliensen.

Elérhető a Google Térkép, de abban aztán nem moccan a navigáció… Vélhetően ennek pótlására (is) készül a jelenleg béta állapotú Petal Map, aminek még az ikonja is a keresőóriás térképét koppintja.

Amúgy mostanában több online és offline navigációval rukkolt elő a Huawei, de sokaknak bizonyára az a legjobb hír, hogy érdekes módon (pedig Google tulajdonú),

a Waze egyetlen mukk nélkül telepíthető és fut is a készüléken. Miként a Google Fordító is.

A hazai banki, intézményi, parkolási alkalmazások, valamint az online újságok appjai lassan szinte kivétel nélkül elérhetők a HMS-re.

Márpedig a dizájn marad

A Huawei mobilok már akkor sem szerették megengedni a felhasználóknak a különféle launcherek használatát, amikor még remekül együttműködhettek a Google-lal. A harmadik féltől származó megoldások a gyári felület „fölött” futottak, néha megakadva, s időnként a kijelzőjükön megjelenő lakonikus üzenet tudatta, hogy túlfogyasztja az adott app az akku szufláját. Ilyenkor aztán leállt az alkalmazás, ha csak mondjuk parancssorból nem tiltotta le a felhasználó a gyári felület futását.

A helyzet azóta sem változott: meglehetősen meddő próbálkozás a Nova-t (a Prime változat amúgy sem elérhető), a Lawnchair-t, a nem gyári ikoncsomagokat, vagy mondjuk KWGT-t telepíteni, mert

a Huawei készülékek most is csak a Huawei felületet kedvelik.

A gyártó új prémiumkészülékeit az erős hardver és a kamera miatt választóknak az útja a rövidesen elérhető HarmonyOS 2.0 operációs rendszer felé vezet. Wang Chenglu, a Huawei szoftverfejlesztési részlegének elnöke legutóbb arról beszélt, hogy december 18. körül jön a béta, s jövő év elején kiadják a Harmony-t.

Akik EMUI 11-re frissítik a telefonjukat, lehetőséget kapnak majd HarmonyOS-re váltani, amely – az eddig információk szerint – nem egyirányú utca lesz, hanem a próbálkozók kedvük szerint visszatérhetnek róla az Androidra. A Harmony az ígéretek szerint nyílt megoldás, amely bármilyen gyártó számára elérhető lesz.

Borítóképünkön a Huawei Mate 40 Pro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!