Kínos ügy

2019.06.27. 10:14

Huawei alkalmazottak dolgoztak a kínai haderő fejlesztésén

Az amerikai Bloomberg hírügynökség jelentése szerint a kínai óriáscég több alkalmazottja is részt vett az elmúlt években a kínai haderő fejlesztési projektjeiben.

(FILES) This file picture taken on January 22, 2015 shows Huawei Founder and CEO Ren Zhengfei gesturing as he attends a session of the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos. - Huawei founder Ren Zhengfei on May 21, 2019 shrugged off US attempts to block his company's global ambitions, saying the United States underestimates the telecom giant as it is ready to withstand the impact. (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

Ezek alapján Huawei-alkalmazottak legalább tíz katonai projekt munkálataiban vettek részt az elmúlt évtizedben. Az óriásvállalat tehát „sokkal szorosabb kapcsolatban áll az ország hadseregével, mint azt korábban beismerte” – hangsúlyozta a hírügynökség.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásai szerint az alkalmazottak

mesterséges intelligencia kutatásától kezdve a rádiókommunikációig terjedően

sok területen dolgoztak együtt a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA, Kína hadereje) tagjaival.

Részt vettek például az ország fegyveres erejét irányító Központi Katonai Bizottság egyik munkájában, amelynek az volt a célja, hogy az internetes videókommentárokból kiszűrje és titkosítva besorolja és

nyilvántartsa az egyes érzelmi megnyilvánulások formáit.

Közreműködtek a kínai Nemzetvédelmi és Műszaki Egyetem azon kezdeményezésében is, amely arra irányult, hogy feltárja a műholdas képek és földrajzi koordináták összegyűjtésének és elemzésének különböző módszereit.

Mindez csak a jéghegy csúcsa?

A Bloomberg megjegyezte: ez csupán néhány a nyilvánosan is elérhető projektekből, de fellebbenti a fátylat a legnagyobb kínai telekommunikációs vállalat és a hadsereg kutatási együttműködéséről, és a Huawei applikációinak potenciális katonai és biztonsági felhasználásáról.

Bár forrásait nem nevezte meg pontosan, de a hírügynökség azt állította, hogy az információkat olyan újságokból, periodikákból és interneten közzétett kutatási adatbázisokból szerezte, amelyeket nagyrészt kínai akadémikusok, tudósok és ipari szakemberek használnak.

Egyes tudományos vagy gazdasági értekezések szerzői a Huawei alkalmazottaiként azonosították magukat, és a vállalat cégjelzése szerepelt is a dokumentumok fejlécén.

A Huawei elutasítja az értesülést

„A Huaweinek nincs tudomása arról, hogy alkalmazottai milyen kutatási eredményeket publikálnak magánemberként” – reagált a Bloomberg állításaira Glenn Schloss, a Huawei vállalati kommunikációért felelős szóvivője.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy: „a Huawei és a PLA-hoz kapcsolódó intézmények között semmiféle együttműködés vagy partnerkapcsolat nincs, a Huawei csakis olyan polgári célú telekommunikációs termékeket fejleszt és gyárt, amelyek megfelelnek az elvárásoknak világszerte”.

Egyelőre nincs állami reakció

A Bloomberg faxon kérte a kínai védelmi minisztérium állásfoglalását is, Pekingből azonban nem kapott választ.

A hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Trump-kormányzat nemzetbiztonsági fenyegetettségre hivatkozva szigorúan korlátozza a Huawei üzleti kapcsolatait amerikai vállalatokkal. Washington ugyanilyen megfontolásokból erre ösztökéli szövetségeseit is.

Borítóképen Zsen Cseng-fej egykori katonatiszt, a Huawei alapító vezérigazgatója (Fotó: Fabrice Coffrini/ AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!