Vörös bolygó

2021.09.23. 09:40

Három nagy rengést mért a Marson az amerikai űrszonda

A NASA vörösbolygón lévő marsszondájának, az InSigthnak a szeizmométere az elmúlt hónapban három nagy marsrengést mért, köztük volt egy olyan is, amikor egy és fél órán át rengett a marsi felszín.

Forrás: NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint az első két marsrengés augusztus 25-én történt, erősségük 4,2 és 4,1 volt.

With each new quake, the models on how the planet formed will get better. My seismometer has detected 733 quakes, with new ones coming every day. We’d love to catch a big one. pic.twitter.com/8jpICU8gGP

A leghosszabb marsrengés, amelyet az InSight érzékelt szeptember 18-án következett be – ezen a napon volt ezredik napja az Insight a vörös bolygón. Ennek

erőssége 4,2 volt és 90 percig rengette meg a marsi talajt.

Ezek voltak eddig a legnagyobb marsrengések, amelyeket az Insight küldetése kezdete óta érzékelt.

Az Insight 2018 novemberében érkezett a Marsra, hogy szeizmikus hullámokat tanulmányozzon, hogy többet tudjanak meg a kutatók a vörös bolygó belsejéről, ami segíti őket annak jobb megértésében, miként formálódnak a bolygók.

1,000 sols (days) on Mars today – some eventful, and others quite peaceful – as I listen closely to the heartbeat of Mars. And with the seasons changing, I’m starting to see a little more sunlight and power. Sending warm vibes to you, wherever you are. ☀️ pic.twitter.com/h9cpoERz8J

A NASA közölte, hogy a szeptember 18-i rengést még mindig tanulmányozzák a szakemberek.

Az augusztus rengésekről már jóval többet tudnak, például a 4,2 erősségű a marsszondától 8500 kilométerre történt,

ez volt a legtávolabbi rengés, amelyet a marsszonda érzékelt.

A kutatók szerint az augusztusi két rengés két különböző típusú volt. A 4,2 erősségű esetében lassú, alacsony frekvenciájú rezgések domináltak, míg a 4,1-es erősségűt gyors és magas frekvenciájú vibrációk jellemezték.

Borítóképünket a leszállóegységre szerelt Instrument Context Camera (ICC) készítette 2021. szeptember 20-án, az InSight küldetés 1001. napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!