Tippek-trükkök

2019.01.14. 08:00

Gyorsabb, jobb lesz a PC ezzel az ingyenes programmal

Minden program helyet vesz el a számítógép, laptop tárhelyéről, még a legkisebb is.

Kép: Shutterstock

Hogy mennyire véges helyünk van, azt többnyire csak akkor vesszük észre, amikor a számítógép már érzékelhetően lassulni kezd.

És nem csupán a tárhely fogyásáról van szó: hiába a hatalmas vincseszter, azok a programok, amelyeket jó ötletnek tűnt egyszer feltelepíteni, vagy már előtelepítve ülnek a gépen, fékezik a rendszert. Mert hiába uninstalláljuk el ezeket, a Windowsban ezer apró bejegyzést ejtenek.

Beírják magukat kitalálhatatlan könyvtárakba, melyekben látszólagos eltávolításuk után is megmaradnak.

Van egy (szinte) tökéletes megoldás

Mióta Windows van, azóta ismert ez a probléma is, és számos fejlesztő készít rendszertakarító programokat.

Ezek jelentős részének azonban az a hibája, hogy mondhatni túl jól működnek: olyan tökéletes tisztogatásba fognak, hogy a szükséges fájlokat is kihajítják. A kevésbé gyakorlott felhasználó nem tudhatja, melyek azok, amelyek kitakarítására nem kellene igent mondani.

Amire szükségünk van: Geek Uninstaller

Félrevezető a program neve. A geek a köznyelvben többnyire azt a vastag szemüveges, számítástechnikai megszállottat jelenti, aki mindenkinél jobban érdeklődik, s talán ért is a számítógéphez.

Ellenben a Geek Uninstaller éppen a kevésbé felkészültek biztonságos kiszolgálására hivatott, legfeljebb annyiban indokolt az elnevezés, hogy csakugyan olyan ügyesek leszünk a segítségével, mint a geekek.

A GI inkább meghagy egy-két fölösleges fájlt a biztonságunk érdekében, de amúgy majdnem tökéletesen takarít.

Ennél könnyebben használható programot nehéz elgondolni.

Egészen egyszerűen elindítjuk, mire megjelenik egy hosszú lista a számítógépre telepített programok listájával. Magyarul beszél, a „Nézet” menüben válogathatunk a Windows előre telepített (Windows Store Appok), illetve a programok (Alkalmazások) között.

Amelyiket nem akarjuk használni többé, arra bökjünk jobb egérrel, majd válasszuk az „Eltávolítás”-t. Még az olyan, többnyire eltávolíthatatlannak vélt gyári programok, mint az új Windows 10-es sokaknak fölöslegesnek tűnő Xbox-ai is eltávolíthatóak. Makacskodó alkalmazásoknál vessük be a „Kényszerített eltávolítás” opciót.

Szinte az utolsó programmorzsáig eltakarít mindent.

Hogyan telepítsük?

Az ingyenes letöltéséhez látogassunk el erre az oldalra.

Van fizetős, pro változata is, de a mindennapi használathoz, a takarításhoz bőven elegendő a hirdetésmentes, teljesen ingyenes verzió is.

Nagyra értékelendő, hogy a pehelykönnyű Geek Uninstaller alkalmasint maga sem foglal helyet: akár egy pendrive-ra is telepíthetjük portable programként, s csak akkor indítjuk el, amikor valóban szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!