Múltból a jövőre

2021.01.20. 17:41

Ezer évre visszamenőleg rekonstruálták a Nap aktivitását

969-ig maradéktalanul vissza tudják követni a Nap több aktivitását.

Forrás: Shutterstock

A göttingeni Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS) vizsgálatában a fák évgyűrűiben lévő, radioaktív szénen alapuló méréseket végeztek.

A múlt lehetőleg pontos és hosszú időszakra visszatekintő ismerete nemcsak a csillagok belső dinamikájának megértését segíti, hanem

annak a becslését is lehetővé teszi, hogyan fog a jövőben viselkedni a Nap

– mondta Sami Solanki, az MPS kutatója.

Hogy a naptevékenységet egy évezredre visszamenően évekre felosztható felbontásban rekonstruálják, angliai és svájci évgyűrűarchívumok adatait használták fel.

Tölgyfa évgyűrűi
Fotó: Shutterstock

A gyűrűkben, amelyek alapján kiszámítható a fák kora, a C14 radioaktív szénizotóp is megtalálható apró mennyiségben. Ebből lehet következtetni arra, mennyi radioaktív szenet tartalmazott az évgyűrű kialakulásának idején a Föld légköre.

A mérési adatok révén

a kutatócsoport többek között egy 993-ban a Napon bekövetkezett különleges eseményt rekonstruált.

Úgynevezett szoláris energikus részecskeesemények (SEP-események) során a Nap különösen nagy energiájú részecskéket, például protonokat lök ki az űrbe. Amikor ezek elérik a Földet, ott a C14 izotóp túltermelődése figyelhető meg.

Az, hogy két korábbi, 1052-ben és 1279-ben történt, eddig ismeretlen esemény nyomát is felfedezték, arra utal, hogy az SEP-események jóval gyakrabban fordulnak elő, mint azt eddig feltételezték.

Ezek megzavarhatják a Föld elektromos áramköreit és a műholdakat is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!