központosított felület

2019.03.07. 15:37

Felhőplatform segíti a környezettudatos célok megvalósítását

Szoftveresen hatékonyan lehet támogatni a cégeket a fenntartható működés elérésében.

Egyre több szakember és közéleti szereplő hívja fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire. Nemrég például a davosi Világgazdasági Fórumon szólaltak fel a témában politikusok, üzletemberek és maga David Attenborough is.

Az ökológiai lábnyom csökkentése egyre égetőbb, világszintű kihívás, ami nemcsak a magánemberek, kormányok, hanem a vállalatok felelőssége is.

A cégek ezért egyre inkább törekednek a környezettudatos, fenntartható működésre, amire különféle előírások is kötelezik őket.

Sok esetben azonban nem tudják, hogyan teljesítsék megfelelően mindezt. A Schneider Electric EcoStruxure Resource Advisor szoftvere hatékony segítséget nyújt számukra a fenntarthatósági célok kitűzésében, valamint a megvalósítás nyomon követésében és a jelentések készítésében.

Ami a hazai vállalatokat illeti: a szabály kötelez

A hazai nagyvállalatoknak két kiemelten fontos nemzetközi egyezménynek kell eleget tenniük energiafogyasztásuk nyomon követése kapcsán. Az Energiahatékonysági Direktíva kötelezi őket, hogy négyévente végezzenek auditot aktuális energiahatékonysági profiljukról, beleértve a telephelyeken, az irodákban és a szállítmányozás során felhasznált erőforrásokat.

Ebben a jelentésben többek között kötelesek meghatározni és számszerűsíteni az energiamegtakarítási lehetőségeket, és az elért eredményekről be kell számolniuk. Mulasztás esetén akár 10 millió forintos büntetéssel sújthatják a szervezetet.

A nagyvállalatoknak ezen felül a nem pénzügyi tevékenységeikről is éves jelentést kell készíteniük, amelyben környezetvédelmi, szociális és foglalkoztatási kérdésekkel kapcsolatos aktivitásaikról kell jelentést adniuk. A megújuló és/vagy a nem megújuló energiaforrások használatával, az üvegházhatásúgáz-kibocsátással, a vízhasználattal és a légszennyezéssel kapcsolatos részleteket is meg kell osztaniuk.

Ezeken felül a cégek önkéntes vállalásokat is tehetnek, és saját hatáskörben is kitűzhetnek célokat arra vonatkozóan, hogyan tervezik mérsékelni energiafelhasználásukat és környezettudatosabbá tenni működésüket.

Mindenki figyel rá helyett és mellett: minden egy helyen

A vállalatoknál az energiahatékonysági és fenntarthatósági célok elérését rendszerint több munkatárs irányítja, különféle szakmai területeket lefedve. Ezek a szakemberek általában különböző rendszerekkel dolgoznak eltérő helyszíneken, és mindenki csak a saját munkájához szükséges adatokat látja, ezért az információmegosztás rendkívül nehézkes.

Az egyik legnagyobb kihívást a nemzetközi nagyvállalatok számára ezért az jelenti, hogy egységesen tudják kezelni az adatokat. Ráadásul ahány telephelye vagy leányvállalata van egy szervezetnek, azok annyiféle módon jelentenek a központnak.

Mindez pedig nehezíti az átláthatóságot és a kitűzött célok megvalósítását, valamint a beszámolási kötelezettségek teljesítését. Ezért szükség van egy egységes, mindenhonnan elérhető platformra, amely megkönnyíti a munkát.

Ezekre a kihívásokra nyújt megoldást a Schneider Electric EcoStruxure Resource Advisor, egy olyan felhőalapú platform, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy egyetlen központosított felületen kövessék és kezeljék fenntarthatósági információikat.

A megoldás több mint négyszáz különböző adatfolyamot, illetve gazdasági, környezeti és társadalmi mutatót képes vizsgálni. Segítségével egyszerűen gyűjthetők, elemezhetők és vizualizálhatók az energiafogyasztási és az egyéb fenntarthatósági adatok. A megoldás ezzel pedig mind az önkéntes vállalásaik teljesítésében, mind a kötelező jelentések elkészítésében támogatja a vállalatokat.

A szervezetek a kapcsolódó dokumentumokat, például a számlákat szintén feltölthetik és tárolhatják a platformon, így minden egy helyen található, ami megkönnyíti az ellenőrzési feladatokat.

Az energiafogyasztási adatok telephelyenként is gyűjthetők, így a szoftver teljes rálátást biztosít a folyamatokra és az összefüggésekre az egyes helyszíneken. A cégek ráadásul annyi hozzáférést igényelhetnek a rendszerhez, amennyire szükségük van, köztük az auditorok számára is, akik így közvetlenül érik el az adatokat.

Jelentéskészítés és támogatás felsőfokon

A rendszer elsősorban a vállalatok energiabeszerzési osztályai számára nyújt nagy segítséget abban, hogy a pénzügyi részlegek felé jelenthessék a pontos fogyasztási adatokat, az energiaköltségeket és -előrejelzéseket.

A szervezet méretétől és tevékenységétől függően egyetlen ember is elég lehet a szoftver kezeléséhez, így akár egy 5-6 fős adminisztrációs osztály munkája is kiváltható, akik így más feladatok elvégzésére összpontosíthatnak.

A rugalmas megoldás segítségével a vállalatok testre szabott és specifikus – pl. energiafelhasználási, emissziós, költségkimutatási – riportokat készíthetnek havi, negyedéves és éves szinten, csupán néhány kattintással.

Nyomon követhetik, hogyan haladnak a kitűzött kötelezettségvállalások teljesítésével, és a jövőbeli fejlesztési területeket is kijelölhetik. Az eszköz egységes jelentést készít minden telephelyről: összefoglalja és átláthatóan jeleníti meg az adatokat, továbbá segít az eltérések kimutatásában.

Borítókép: Schneider

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!